logo F1online.sk

Verstappen v tréningu opäť najrýchlejší, spoločnosť mu robili Ferrari

Max Verstappen
© Twitter/Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2021

Prvý tréning na Veľkú cenu Rakúska bol prekvapivo rušný. Hoci už máme za sebou celý súťažný víkend na Red Bull Ringu, tímy mali stále veľa práce a hneď od začiatku usilovne jazdili. Nakoniec viac ako polovica jazdcov odjazdila aspoň po 30 kôl. Z nich najviac kilometrov zajazdil Max Verstappen, ktorý bol zároveň i najrýchlejší.

K veľkému ruchu prispelo niekoľko faktorov. Tým prvým boli testy novej špecifikácie pneumatík, ktoré chce Pirelli predstaviť o dva týždne vo Veľkej Británii. Najskôr však s nasadením vylepšených zadných gúm musia súhlasiť tímy, ktoré sa majú rozhodnúť po dnešných previerkach. Každý pilot dostal dve nové stredne tvrdé sady, ktoré môže nasadiť kedykoľvek v rámci piatkového programu. Väčšina sa rozhodla nasadiť neoznačené gumy hneď na začiatku.

V porovnaní s minulým týždňom sa tiež ochladilo a Pirelli prinieslo o stupeň mäkšie zmesi. V odlišných podmienkach mali viacerí piloti problémy, najmä Ferrari a Mercedesy zvykli pri prvých dvoch brzdeniach zablokovať svoje kolesá.

Videli sme aj niekoľko hodín, Lance Stroll zaznamenal dva kritické momenty. Júki Cunoda okrem toho vyšiel na štrk za štvrtou zákrutou a Nikita Mazepin raz zablokoval nahnevaného Kimiho Räikkönena, raz sa roztočil v tretej zákrute a raz sa v rovnakej časti trate takmer zrazil s Lewisom Hamiltonom.

Prvý tréning uzavrel najlepším časom Max Verstappen pred Charlesom Leclercom a Carlosom Sainzom. Pripomeňme však, že Charles Leclerc zajazdil svoje najlepšie kolo práve na vývojovej sade pneumatík, rovnako ako ôsmy Pérez, trinásty Stroll a predposledný Latifi.

Valtteri Bottas skončil na štvrtej priečke pred Júkim Cunodom, Kimim Räikkönenom a Lewisom Hamiltonom. Mercedesy sa za rýchlymi časmi nehnali a celú prvú polovicu tréningu sa skôr venovali pretekovým nastaveniam.

V prvej desiatke máme ešte spomínaného Sergia Péreza, Pierra Gaslyho a Landa Norrisa.

V akcii sme videli aj troch nováčikov. Kuan-Jü Čou nahradil Fernanda Alonsa, Callum Ilott Antonia Giovinazziho a Roy Nissany si sadol do monopostu Georga Russella.

https://pbs.twimg.com/media/E5SPPz3XMAMsQXl?format=jpg&name=medium