logo F1online.sk

Hill: Prísnejšie tresty môžu viesť k atraktívnejším pretekom

Štartový rošt VC Štajerska 2021
© Red Bull Content Pool
Boris Vozár
Boris Vozár8. 7. 2021

Napriek kritike mnohých fanúšikov sa majster sveta z roku 1996 rozhodol postaviť za prísnejšie verdikty FIA pre pilotov, ktorí svojou jazdou donútia súpera vyjsť z trate. Damon Hill argumentuje tým, že takéto drakonické penalizácie môžu v konečnom dôsledku viesť k atraktívnejším veľkým cenám.

Damon Hill sa pristavil pri rozhodnutiach komisárov po Veľkej cene Rakúska, v ktorej si vyslúžili tresty Lando Norris a Sergio Peréz za zjavné vytlačenie súpera. Vo všetkých prípadoch sa odohral takmer identický scenár; pilot na vnútrajšku si bránil svoju pozíciu tým, že útočníka poslal do štrku.

„Myslím si, že väčšina ľudí by mohla argumentovať tým, že ak dovolíte jazdcom sa navzájom vytláčať z trate, môže to viesť k chaosu,“ uviedol Damon Hill v podcaste F1 Nation. „Môžeme vysloviť argument, že čím budú pravidlá prísnejšie, tým lepšieho pretekanie sa dočkáme, pretože niekto sa pokúsi obísť jazdca na vnútrajšku po vonkajšej strane, nuž a on to bude musieť strpieť.“

„Takže inými slovami, ak sa dostanete do zákruty so svojím autom po boku iného monopostu, musíte z tejto zákruty vyjsť obaja, nie len jeden z vás. Je to iný pohľad na samotné preteky. Ak by sa teda F1 ubrala týmto smerom, mohlo by to znamenať len vytratenie niektorých kontaktov medzi jazdcami na trati.“

Po pretekoch bol najrozoberanejšou témou incident, ktorý sa odohral medzi Landom Norrisom a Sergiom Perézom už v prvom kole. Mladý Brit doslova zavrel vrátka Perézovi, keď sa ho snažil predbehnúť po vonkajšej strane zákruty číslo 4.

„Norris pretekal presne tak, ako bol naučený, keď vyrastal. On sám niekde povedal, že aj na motokárach každý vie, že keď sa snažíte súpera obiehať z vonkajšej strany, ten sa o vás oprie a pošle vás von z trate,“ pripomenul Hill.

„Kedysi som pretekal s istým jazdcom menom Michael Schumacher. On mi to tiež zvykol robiť. Vtedy to vyvolalo veľké pobúrenie, dnes je to však úplne inak,“ pokračuje 60-ročný Brit. „Dnes je trend priblížiť sa ľuďom, ktorí chcú vidieť akciu. Je jasné, že fanúšikovia chcú vidieť aj šarvátky. Časy sa možno menia.“

„No ak by sme sa vrátili ešte ďalej do minulosti, tak vytlačiť niekoho na štrk znamenalo, že ste ho mohli zabiť. Bolo to veľmi nebezpečné. Treba sa rozhodnúť, či vytlačiť niekoho v zákrute je alebo nie je legálne, či by Lando mal v zákrute zvoľniť a nechať priestor aj pre Sergia, ktorý bol na vonkajšku. Potom by ste sa mohli dočkať tesnejšieho pretekania. Mohlo by to znamenať, že piloti budú mať väčšiu šancu ísť na vonkajšok,“ dodal.

Súvisiace články