logo F1online.sk

Wolff o motorovej kauze: Počkajme si na dáta a neukazujme prstom

Júki Cunoda, Honda, pneumatiky Pirelli
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király29. 6. 2021

Mercedes v poslednej dobe vytiahol na konkurenčný Red Bull viacero obvinení. Najskôr upozorňoval na príliš flexibilné zadné krídla, potom poukazoval na podtlakované pneumatiky, no na mušku si vzal aj veľmi rýchle zastávky v boxoch a teraz sa mu nepozdáva výkon motora Honda.

Toto Wolff, Lewis Hamilton a spol. naznačujú, že Honda dosiahla výkonnostné pokroky. Ak by sa tak skutočne stalo, bolo by to proti pravidlám, pretože pohonné jednotky sú zmrazené a jediný povolený vývojový krok urobila Honda ešte pred sezónou.

„Ani si nespomínam, kedy sme priniesli posledné vylepšenie, ale oni ho majú,“ povedal Lewis Hamilton pre Sky Sports krátko po prvých rakúskych pretekoch. „Jednoznačne pripravili motorové vylepšenie a priniesli aj niekoľko ďalších častí balíka. Vďaka tomu sa dostali dopredu.“

Toto Wolff bol o niečo opatrnejší a diplomatickejší. Myslí si síce to isté, ale čaká na relevantné dáta. No a tie možno ani neprídu, pretože ako povedal šéf Ferrari Mattia Binotto, Honda má rovnaký výkon, ako mala v prvých pretekoch sezóny v Bahrajne. Potvrdiť mu to mali GPS dáta.

„V tomto športe nepracujeme s podozreniami. Najdôležitejšie je analyzovať fakty a dáta, presne toto robia všetci. Posvietime si na výkon všetkých tímov, vrátane Red Bullu a nás. Potom prídeme so svojimi závermi,“ skonštatoval Rakúšan.

„Ani v okamihu prehry by prvá reakcia nemala byť taká, že začneme prstom ukazovať na iných, prípadne, že budeme hľadať výhovorky,“ pokračoval Wolff, ktorému sa teda Hamiltonove vyjadrenia podľa všetkého príliš nepozdávali.

„Skutočnosť je taká, že odviedli dobrú prácu. Druhá pohonná jednotka, ktorú teraz začali využívať, je ozaj silná. A tento krok je dnes možné urobiť len vďaka práci na spoľahlivosti. Takže ešte raz: pozrieme sa na dáta, vykonáme analýzu a potom uvidíme, čo nám to povie,“ dodal Toto Wolff.

Šéf Red Bullu Christian Horner už potvrdil, že Honda nasadzuje rovnakú špecifikáciu motora, ako mala na začiatku sezóny. Nič sa nezmenilo.

„Máme len nový olej od ExxonMobil,“ prezradil. „Keď teda Lewis prstom ukazuje na motory, mali by za toto všetko dostať uznanie. Motory sú homologované, je to rovnaká špecifikácia.“

Súvisiace články