logo F1online.sk

Šéf Hondy: Je smutné, že opúšťame šport

Honda, ilustračné
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király22. 6. 2021

Honda pred časom oznámila, že po skončení aktuálnej sezóny opustí Formulu 1. Jej predstavitelia v okamihu rozhodnutia netušili, ako to bude výkonnostne vyzerať a že dnes bude spoločnosť reálne bojovať o titul a dokonca bude hlavným favoritom.

Vyzerá to tak, že šéfovi pre F1 Masašimu Jamamotovi je to ľúto. Red Bullu naďalej pomáha s vývojom motora pre rok 2022, ktorý bude poháňať aj udržateľné palivo E10. Ide o biopalivo, ktoré bude musieť tvoriť 10 percent celej palivovej zmesi.

„Práve o tom aktuálne komunikujeme,“ povedal Jamamoto pre Auto Hebdo. „Z môjho osobného pohľadu je smutné, že opúšťame šport. Bol by som rád, ak by tu Honda ostala, ale samozrejme rešpektujem rozhodnutie a aj mu rozumiem.“

„Urobili sme všetko pre to, aby sme boli schopní bojovať s Mercedesom. A aj Red Bull nám pomohol dosiahnuť z našej poslednej sezóny s týmto novým motorom čo najviac. Celkovo je to tak, že po stránke výkonu sú si motory veľmi vyrovnané a o rozdiely sa starajú hlavne okruhy a podmienky na trati. Pokračujeme vo vývoji,“ odkázal Japonec.

Honda sa pre odchod z Formuly 1 rozhodla z jednoduchého dôvodu; spoločnosť ako taká sa chce venovať hlavne vývoju elektrických technológií budúcnosti. „Práve na toto budeme smerovať väčšie množstvo inžinierov.“

Zaujímavá je aj tá správa, že Red Bull si bude motory vyvíjať sám a do Red Bull Powertrains už získal viacero posíl z Mercedesu. Pribudne aj niekto z Hondy? „V tejto chvíli nemáme konkrétne plány pre transfer zamestnancov do Red Bullu, ale na konci sezóny sa to môže zmeniť,“ dodal Masaši Jamamoto.

Súvisiace články