logo F1online.sk

Pérez navrhuje, aby jazdci prediskutovali rešpektovanie „džentlmenskej“ dohody

Esteban Ocon a Sergio Pérez
© Pirelli
Mirec Somoši
Mirec Somoši17. 6. 2021

Sergio Pérez sa domnieva, že by bolo vhodné, aby piloti F1 prediskutovali existujúcu „džentlmenskú“ dohodu týkajúcu sa prípravných kôl v kvalifikácii, počas ktorých by jazdci mali akceptovať svoju pozíciu a nepredbiehať ostatných tesne pred začiatkom ostrého kola.

Piloti F1 majú neformálnu dohodu, ktorá hovorí o tom, že jazdci nebudú predbiehať ostatné monoposty tesne pred príjazdom do poslednej časti trate, kde sa už pripravujú na štart kvalifikačného kola. V tomto roku však táto dohoda bola niekoľkokrát porušená. Naposledy sa tak stalo počas kvalifikácie na Veľkú cenu Azerbajdžanu, počas ktorej niekoľko pilotov predbehlo iných jazdcov, niektorí sa na druhej strane snažili úmyselne spomaliť, aby si vytvorili správnu pozíciu na trati a vyviezli sa za niekým vo vzduchovej clone.

Pérez síce zvíťazil vo svojom šiestom predstavení v Red Bulle, no práve počas tretej časti kvalifikácie mal veľký problém získať správnu pozíciu na trati. „Bolo to v podstate tak, že všetci išli z boxov v tom istom momente, jazdci si vytvorili medzery, ale potom niektorí začali predbiehať a nerešpektovali džentlmenskú dohodu,“ uviedol Pérez.

„Iba nám to skomplikovalo niektoré veci. Neposkladali sme kolo, keď to bolo potrebné. Je to veľmi jednoduché. Niektorí piloti môžu rešpektovať túto dohodu, nie však všetci.“ V súčasnosti neexistuje žiadne oficiálne pravidlo, ktoré by hovorilo o správaní jazdcov počas prípravných kôl. Väčšinou sa rieši iba rýchlosť pilotov, aby vo výjazdových a vjazdových kolách neboli príliš pomalí.

Pérez si myslí, že by bolo dobré prediskutovať tieto situácie na nasledujúcom brífingu jazdcov. „Chaos skutočne začína, keď jazdci predbiehajú pred koncom kola a my vieme, že by sme mali iba držať pozíciu a snažiť sa vytvoriť si priestor. Je to ako dopravná zápcha. Zrazu sa to len zhoršuje a zhoršuje. Bolo to tak už posledných pár rokov.“

„Možno je to niečo, čo by sme ako jazdci mohli prediskutovať, najmä ak ide o kvalifikáciu, aby sme pri tom boli viac rozumnejší, úctivejší a vedomí si toho, že to môže iným pilotom spôsobiť ťažkosti. Určite to stojí za diskusiu, aby ste videli, kto to ako vníma. Existujú jazdci, ktorí to naozaj rešpektujú a skutočne im môžete dôverovať, ale sú tu niektorí, ktorým dôverovať nemôžete,“ zhodnotil Mexičan.

Jedným z jazdcov, ktorý v úvodnej časti sezóny čelil kritike za nerešpektovanie džentlmenskej dohody bol Nikita Mazepin. Ten však uviedol, že táto dohoda nefunguje, nakoľko podobné momenty sa udiali aj v Španielsku a Azerbajdžane. „Situácia je pre mňa veľmi jasná. V takom prípade by som chcel osloviť a požiadať všetkých ľudí, ktorí ma kritizovali, aby kritizovali aj týchto ľudí (ktorí to spravili v Baku, pozn. red.). Pretože ak sú pravidlá pravidlami, mali by platiť pre všetkých jazdcov rovnako,“ povedal Mazepin, ktorý požaduje rovnaké tresty za podobné priestupky.