logo F1online.sk

Villeneuva sklamali defekty, označil ich za trápne

Max Verstappen
© FOM
Ladislav Király
Ladislav Király15. 6. 2021

Jacques Villeneuve ostal veľmi sklamaný z defektov, ktoré sme videli v priebehu Veľkej ceny Azerbajdžanu. Označil ich doslova za „trápne“. Postretli Lanca Strolla i Maxa Verstappena a obom vzali značné množstvo bodov.

Pirelli okamžite oznámilo, že vec začína prešetrovať a čoskoro by sme mali spoznať závery. Realita je však taká, že Verstappen prišiel o 25 bodov a výbuch jeho ľavej zadnej zmesi C3 ho tak vyšiel veľmi draho. Tak on, ako aj Lance Stroll, so svojimi pneumatikami odjazdili približne 30 kôl, teda okolo 180 kilometrov.

„Pneumatiky nemôžu takto vybuchovať,“ zdôraznil Villeneuve, ktorého slová cituje stránka RaceFans. „Ešte za sebou ani nemali neviem aké veľké množstvo kôl. Je to trápne. A súčasne veľmi zlé, pretože Stroll jazdil dobré preteky a Max viedol a mal to pod kontrolou.“

Oba tímy tvrdia, že nemali žiadny náznak defektu, aj keď Verstappenov inžinier Gianpiero Lambiase svojmu jazdcovi posúval tajomný odkaz, že „trakčné metriky sú citlivé“. A v tom to prišlo…

Problém mohol byť aj v tom, že Verstappen bol naďalej veľmi rýchly a jeho posledné dve kolá boli najrýchlejšie spomedzi všetkých. „Max jazdil jedno najlepšie kolo za druhým. Mal veľký náskok a nepotreboval ísť takto rýchlo. Neviem však, čo iné ešte mohol spraviť, pretože inak to bolo v poriadku. Jednoducho mal smolu,“ dodal majster sveta z roku 1997.

Náhľad do situácie ponúkol aj šéf Pirelli pre motoršport Mario Isola. Prvotné vyšetrovanie podľa neho ukázalo na externý faktor; buď odpad na trati alebo obrubník.

„Nechcem ukazovať prstom na Baku a na okruh,“ povedal Isola. „Viem, že okruh počas víkendu čistili mnohokrát. Rôzny odpad a kúsky karbónu sú vždy veľmi ostré. Na mestských okruhoch je to však o tom, že neexistujú výbehové zóny a tento odpad ostane na trati.“

„Na všetkých mestských tratiach je to celkom normálne, nie len v Baku. To isté Singapur, rovnako aj Monte Carlo. Odpad tam jednoducho ostáva,“ pripomenul Mario Isola.

Súvisiace články