logo F1online.sk

Na okruhu Paula Ricarda vo Francúzsku uvidíme 15 000 divákov denne. Rozdelia ich do troch zón

Le Castellet, Paul Ricard, Francúzsko
© Pirelli
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko12. 6. 2021

Blížiaca sa Veľká cena Francúzska 2021 na okruhu Paula Ricarda bude zatiaľ najnavštevovanejším podujatím aktuálnej sezóny. Povolený bude počet až 15 000 divákov denne, vzhľadom na uvoľňovanie pandemických opatrení v Európe.

Účasť fanúšikov na jednotlivých pretekoch sa líšila od situácie v jednotlivých krajinách. Každý štát mal vlastné a podľa aktuálnej pandemickej situácie upravené nariadenia o hromadných podujatiach.

Tohtoročné podujatie v Imole, v Portimau či v Baku sa oficiálne konalo bez divákov. Barcelonské podujatie bolo otvorené pre divákov len v deň pretekov a limit bol stanovený na 1000 ľudí. Monako organizovalo preteky so 40% účasťou divákov, čo predstavuje približne 7500 ľudí na tribúnach.

Veľká cena na okruhu Paula Ricarda vo Francúzsku sa v minulom roku nekonala, práve z dôvodu zlej pandemickej situácie. Po dvoch rokoch sa tak vrátime na tento okruh a to už o týždeň. Pôvodne sa mali preteky uskutočniť 27. júna 2021, neskôr však boli presunuté o týždeň skôr, konkrétne na 20. júna 2021.

Presun francúzskych pretekov bol zapríčinený najmä zrušením podujatia v Turecku, ktoré sa malo konať 13. júna 2021. Jeho náhradou je dvojitá zastávka v Rakúsku, v termínoch 27. jún a 4. júl 2021.

Pre aktuálny ročník schválila francúzska vláda v rámci uvoľňovania opatrení až 15 000 divákov denne. Tí budú vpustení do areálu s rozdelením do troch zón po 5000 ľudí. Účastníci musia predložiť PCR alebo antigénový test vyhotovený maximálne 48 hodín pred podujatím, platiť má aj certifikát o úplnom očkovaní alebo potvrdenie o prekonaní ochorenia Covid-19.

Vyššia účasť sa očakáva aj na ďalších európskych pretekoch. Príslušné vlády pokračujú v postupnom uvoľňovaní opatrení. Rakúska vláda je pripravená svoje obmedzenia uvoľniť od 1. júla a je tak možné, že druhé kolo na okruhu v Rakúsku by sme už mohli vidieť s veľkým davom divákov.

18. júla 2021 sa má uskutočniť aj veľká cena na okruhu v Silverstone a britská vláda si stanovila dátum 21. jún ako kľúčový pre uvoľnenie svojich pandemických opatrení. Je však možné, že tento termín uvoľnenia sa posunie, vzhľadom na zvýšený výskyt prípadov delta variantu koronavírusu v Británii.

Ďalšie letné preteky v Maďarsku, Holandsku a Belgicku by sa mali takisto konať s väčším počtom divákov. Holandská vláda v priebehu tohto týždňa načrtla svoj plán uvoľnenia opatrení, ktorý chce zrealizovať už koncom júna.

Maďarská Puskás Aréna v Budapešti je následne jediným štadiónom aktuálneho podujatia EURO 2020, ktorý ponúkne 100% kapacity pre divákov.