logo F1online.sk

Jazdci Alpinu volajú po návrate VC Francúzska. Je jedno kde, len nech sa jazdí, hovorí Gasly

Pierre Gasly
© Twitter/Alpine
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 8. 2023

Francúzsko, jedna z najväčších motoršportových veľmocí, v súčasnosti nehostí preteky Formuly 1. To by sa však už čoskoro mohlo zmeniť. Krajine galského kohúta „efjednotka“ citeľne chýba, a to dokonca aj prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ktorý si želá jej opätovný a skorý návrat do pretekového kalendára.  Či už sa bude jazdiť na okruhu Paul Ricard, Magny-Cours alebo v uliciach všemožne sa o F1 usilujúceho mesta Nice, je podľa Pierra Gaslyho nateraz jedno. Podstatné je, aby sa vôbec niekde pretekalo.

Promotéri okruhu Paul Ricard, ktorý sa vrátil do kolotoča Formuly 1 po 28-ročnej absencii, už nemali záujem organizovať preteky každý jeden rok, a preto navrhli, aby sa podujatie uskutočňovalo každé dva, čo sa však stretlo s nepochopením. VC Francúzska sa tak z „efjednotky“ vytratila nadobro.

Už čoskoro by však mohla v pretekovom kalendári figurovať opäť. Do veci totiž vstúpila francúzska vláda na čele s Emmanuelom Macronom, ktorý označil návrat F1 na územie Francúzska za jednu zo športových priorít.

Ktorá z tratí by preteky F1 hostila je nateraz otázne. Do úvahy pripadá okruh Paula Ricarda, Magny-Cours a Nice. Podľa Pierra Gaslyho však zodpovedanie tejto otázky nie je na programe dňa. Dvadsaťsedemročný jazdec považuje za podstatné to, či sa Formula 1 do Francúzska vôbec vráti alebo nie a kedy k tomu vlastne dôjde.

„Pravdupovediac, je mi jedno, kde by sa preteky konali,“ utrúsil rodák z Rouenu. „Možnosť pretekať vo svojej domovskej krajine pred domácimi fanúšikmi je jedinečná. Možno by sa jazdilo v Le Castellet, v Magny-Cours alebo samozrejme v Nice, kde sa hovorí o mestských pretekoch.“

„Nevidel som návrh tamojšej trati, ale bezpochyby je dobré mať za sebou Emmanuela Macrona, aj vďaka ktorého podpore sa snáď dokážu dohodnúť s Formulou 1.“ Rovnako pozitívne ako Gasly zareagoval na záujem Francúzska opätovne hostiť preteky F1 aj druhý z jazdcov Alpinu Esteban Ocon.

„Je to úžasná správa,“ vyslovil sa víťaz Veľkej ceny Maďarska z roku 2021. „Jedná sa o asi najlepšiu správu, ktorú som obdržal v tomto roku. Do veci je zapojených veľa ľudí, ktorí sa usilujú nájsť riešenia a niektorí ľudia, ktorí už v minulosti presadzovali návrat veľkej ceny.“

„Je dobré vidieť, že sa veci hýbu správnym smerom, Veľká cena Francúzska by mala byť súčasťou kalendára. Sme veľký motoristický národ, ktorý má veľkých [automobilových] výrobcov a ktorý disponuje tímom v F1 s čisto francúzskou jazdeckou zostavou,“ dodal Ocon.