logo F1online.sk

Robson: Odchod Russella by bol pre Williams veľkou stratou

George Russell
© Pirelli Press Area
Mirec Somoši
Mirec Somoši10. 6. 2021

Šéf Williamsu pre výkonnosť monopostov Dave Robson cíti, že George Russell by bol pre Williams obrovskou stratou, ak by na konci sezóny tento tím opustil.

Robson sa už v minulosti vyjadroval o Russellovi veľmi pochvalne, mladíka dokonca označil za „veľmi blízkeho“ Lewisovi Hamiltonovi, najmä čo sa týka jeho talentu za volantom. Dvadsaťtriročný Russell by mohol v budúcej sezóne sedieť v monoposte Mercedesu, nakoľko čoraz viac sa špekuluje o tom, že Valtterimu Bottasovi nebude ponúknutá nová zmluva.

Mladý Brit dokáže z monopostu Williams dostať maximum a vo svojej doterajšej kariére prehral len jeden kvalifikačný súboj. Bolo to v Bahrajne, kedy v Mercedese zaskakoval za chorého Lewisa Hamiltona. Robson cíti, že prípadný odchod Russella by mal výrazný dopad na tím Williams.

„Myslím si, že by to bola veľká strata,“ povedal Robson na margo prípadného odchodu Russella z Williamsu. „Už od prvého momentu bolo fantastické s ním pracovať. Bolo zrejmé, že má niečo do seba, skutočne vynikajúci talent na riadenie monopostu.“ Russell je na konci svojho trojročného kontraktu a Robson tvrdí, že by bolo frustrujúce, ak by Brit z Williamsu odišiel.

„Myslím si, že všetci sme venovali veľa času a úsilia tomu, aby sme mu pomohli tam, kde to mierne potreboval. Bola by to naozaj škoda stratiť ho bez toho, aby sme videli skutočný prínos tejto práce v našom aute. Áno, bola by to veľká strata, ale nie je to nevyhnutne niečo, na čo mám obrovský vplyv.“

„Je stále lepší a lepší a vyvíjal sa takmer každými pretekmi. Ani nie tak z hľadiska jazdenia, to bolo vždy na vysokej úrovni, ale z hľadiska iných vecí, ktoré potrebujeme na to, aby bolo všetko v poriadku a pri ktorých potrebujeme jeho pomoc. Neustále sa zlepšoval a jeho úloha v tíme je jedinečná,“ zhodnotil Robson.

Na Veľkej cene Sachíru 2020 zaskakoval Russell za Hamiltona, ktorý bol pozitívne testovaný na Covid-19. Mladý Brit sa okamžite dokázal adaptovať novému monopostu a podal bravúrny výkon. Robson si myslí, že je to vďaka Russellovmu prirodzenému talentu.

„Nebolo veľkým prekvapením, že dokázal naskočiť do auta a takto to odjazdiť. Nemyslím si, že po návrate by sa toho veľa zmenilo, okrem jeho hladu a túžby mať rýchlejšie auto. Rok 2019 bol neuveriteľne náročný krst ohňom a hneď ako pochopil situáciu, v ktorej sme sa nachádzali, dokázal jednoznačne určiť postupnosť problémov, ktoré bolo potrebné vyriešiť. Jeho konštruktívna povaha je presne to, čo sme za posledných pár rokov potrebovali – zohral veľkú rolu,“ uviedol Robson a dodal, že „keď Russell hovorí, ľudia počúvajú.“

Súvisiace články