logo F1online.sk

Binotto: V čistom vzduchu sme konkurencieschopní, no trápime sa najmä v premávke

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Mirec Somoši
Mirec Somoši10. 6. 2021

Ferrari zažíva momentálne sériu veľmi solídnych výsledkov. V Monaku sa im podarilo získať pole position a takmer nikto nečakal, že v uliciach Baku by sa im mohlo podariť niečo podobné. Charles Leclerc však zajazdil najrýchlejší čas v tretej časti kvalifikácie, ktorá bola následne prerušená červenými vlajkami a jazdci už nemohli vylepšiť svoje časy.

Problémom v Baku však bola preteková rýchlosť. Hneď po štarte bolo zrejmé, že Ferrari na rovinkách stráca a neudrží tempo s Mercedesom a Red Bullom. Leclerc sa postupne prepadol až za Vettela a Gaslyho a preteky dokončil na štvrtej pozícii. Jeho tímový kolega Carlos Sainz skončil v kvalifikácii na piatom mieste, no v nedeľných pretekoch spravil niekoľko chýb a nakoniec sa umiestnil na ôsmej priečke.

Šéf tímu Ferrari Mattia Binotto priznal, že po kvalifikácii očakávali o niečo lepšie výsledky, aj keď predvídali veľmi ťažký prvý stint na mäkkých pneumatík. „Vedeli sme, že na mäkkých pneumatikách by sme sa trápili. V skutočnosti sme najviac bojovali s mäkkými pneumatikami. Myslím si, že na tvrdých pneumatikách vo voľnom vzduchu mal Carlos reprezentatívne tempo. Boli sme konkurencieschopní,“ povedal Binotto.

Carlos Sainz síce nedosahoval časy ako vedúci Max Verstappen, no jeho tempo bolo o niečo lepšie v porovnaní s jazdcami McLarenu. „Stále potrebujeme vylepšiť naše tempo v pretekoch, o tom niet pochýb. Nemyslím si, že celkovo by sme dnes mali zlú výkonnosť, najmä čo sa týka jazdy v čistom vzduchu. Trápime sa najmä v špinavom vzduchu a práve tam musíme zamerať našu analýzu.“

Binotto však pripustil, že po tak dobrej kvalifikácii to boli pre tím náročné preteky. „V mnohých oblastiach sme neboli dokonalí a nakoniec je výsledok taký, aký je. Môže to pre nás byť ponaučením. Sú veci, ktoré môžeme vylepšiť. Som si istý, že po preskúmaní celých pretekov nájdeme oblasti, v ktorých sa môžeme zlepšiť a to je pre nás dôležité. Bol to pre nás dobrý víkend a preto by sme mali byť pozitívne naladení,“ uviedol šéf tímu Ferrari.

Rodák z Lausanne je spokojný, pretože jeho tím sa dostal na tretie miesto v Pohári konštruktérov. „Získali sme pole position, čo bolo podľa mňa vynikajúce, druhá pole position v rade. To len poukazuje na progres tímu, monopostu a nakoniec sme tretí v Pohári konštruktérov. Teraz budeme mať tri preteky za tri týždne, čo bude opäť dôležité. Tím sa určite bude naďalej sústrediť na to, aby sme sa postupne zlepšovali,“ dodal na záver Binotto.