logo F1online.sk

Prečo Binotto zmizol z boxového múra?

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Ladislav Király
Ladislav Király8. 6. 2021

Scuderia Ferrari ukončila reštrukturalizáciu svojho manažérskeho personálu a od Veľkej ceny Azerbajdžanu predstavila nové zloženie ľudí sediacich na boxovom múre. Šéf tímu Mattia Binotto už medzi nimi nie je; pitwall opustil a presunul sa do garáže.

Dostupné informácie hovoria o tom, že nejde o jeho akési “poníženie” a dokonca je to jeho osobná aktivita. Na boxovom múre je totiž len sedem miest a sám sa chce viac venovať dianiu v továrni, takže ani neplánuje navštíviť všetky preteky. Nuž a ak si to porovnáme napríklad s Mercedesom, tak Toto Wolff preteky pravidelne sleduje len z garáže.

Ferrari to urobilo tak, že do svojho strategického tímu pridalo 26-ročného Brita Ravina Jaina, ktorý v stajni pôsobí od roku 2016. Bude pracovať po boku Iñakiho Ruedu, ktorý je športovým riaditeľom a šéfom stratégie.

„Novú štruktúru sme predstavili vo februári,“ povedal hovorca Ferrari pre Motorsport.com. „Vtedy sme informovali, že Laurent (Mekies) bude novým pretekárskym riaditeľom a Iñaki Rueda prevezme rolu športového riaditeľa, pričom ostane aj šéfom stratégií.“

„V priebehu prvej časti sezóny sme teda prechádzali procesom, v rámci ktorého Iñaki postupne preberal nové zodpovednosti a ‚tieňoval‘ Laurenta. Teraz sa proces dostal do okamihu, keď naplno prevzal nové úlohy. Nuž a Laurent ako pretekársky riaditeľ odteraz dozerá na všetko, čo sa deje na trati.“

„Ďalšia novinka spočíva v tom, že Ravin Jain bude pracovať na stratégiách a bude aj na boxovom múre,“ dodal hovorca Ferrari na margo mladíka, ktorý je absolventom univerzity v Oxforde, kde sa venoval matematike a teoretickej fyzike.

Napriek svojmu veľmi mladému veku začal v F1 pracovať už v roku 2013, ked počas letných prázdnin pomáhal Caterhamu so spracovaním dát. V priebehu ďalšieho leta pôsobil vo Williamse, kde pracoval v strategickom oddelení a v lete 2015 už zbieral skúsenosti vo Ferrari.

„Je to veľmi mladý inžinier, ktorý bol vybraný prostredníctvom Ferrari Engineering Academy,“ prezradil hovorca Scuderie. „Napreduje v podstate paralelne s tým, ako Charles Leclerc v Jazdeckej akadémii Ferrari. Sme radi, že v našom tíme vyrastajú noví ľudia, ktorí preberajú čoraz väčšiu zodpovednosť.“