logo F1online.sk

Silná búrka zasiahla Belgicko, voda zaplavila i okruh Spa-Francorchamps

Zaplavený okruh Spa-Francorchamps, Belgicko
© Twitter/ESmotorsport
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2021

Belgický okruh Spa-Francorchamps mal tento víkend hostiť podujatie Spa Euro Race, no po voľných tréningoch a kvalifikáciách musel jazdy predčasne ukončiť. Časť okruhu totižto úplne zaplavilo.

Okolie postihli silné búrky s intenzívnym dažďom, kvôli ktorým sa i menšie potôčiky zmenili na poriadne riavy. A tak sa popoludní začala cez bariéru za prvou zákrutou La Source tlačiť voda, a bolo jej hojne.

Voda tiekla až k zákrute Eau Rouge, ktorú úplne zaplavilo. Zaplavený zostal prístupový tunel pod starou boxovou uličkou, nad ktorého statikou visia otázniky, a poškodená zostala i samotná trať. Počas prenosu ku kvalifikácii komentátori prezradili, že voda mala podmyť i asfalt na začiatku zákruty Raidillon, čo neveští nič dobré.

Twitter/ESmotorsport

Vedenie okruhu teda definitívne zrušilo víkendové jazdy a začalo pracovať na oprave trate, aby sa čím skôr mohli na Spa vrátiť autá a monoposty.

Formula 1 má do Spa zavítať v posledný augustový víkend a očakáva sa, že aj s diváckou účasťou. Podľa predbežných informácií by na okruh mohlo zavítať až 75-tisíc fanúšikov, ktorí budú musieť byť buď zaočkovaní oboma dávkami, alebo budú musieť mať pri sebe negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín.