logo F1online.skF1online.sk

Binotto: O dôvere Elkanna a Camilleriho som nikdy nepochyboval

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 6. 2021

Rok 2020 sa v histórii Ferrari radí medzi vôbec tie najhoršie. Aj preto je progres v sezóne 2021 drobnou, no vítanou úľavou. Zdá sa, že tieto náročné časy napokon Scuderia prekoná bez vážnejších zásahov do riadenia tímu. Špekulácie o možnom konci Mattiu Binotta nateraz utíchli.

Rok 2020 bol pre Ferrari najhorší za štyridsať rokov. Napriek enormnému tlaku však Mattia Binotto dokázal (aspoň nateraz) odraziť útoky na svoju osobu a vo funkcii pokračuje. V Maranelle urobili v minulom roku rad zmien, ktoré by do budúcna mohli priniesť pozitíva.

„Bola to veľmi náročná sezóna. Na mojich pleciach bol obrovský tlak a cítil som zodpovednosť. Ja som však vedel, že v takto náročných časoch musí tím zostať jednotný. Bolo by jednoduché sa vo vnútri tímu začať obviňovať, ale to sa nikdy nestalo. Náš tím zostáva jednotný, má víťazného ducha a vôľu posunúť sa vpred. Chceme ukázať, že to vieme lepšie,“ povedal Mattia Binotto v rozhovore pre RaceFans.

„Pre mňa ako šéfa tímu je najdôležitejšie, aby tím zostal jednotný, čo znamenalo zaviesť správny systém riadenia na nižších pozíciách. Bolo dôležité zabezpečiť, aby sa tlak neodrazil vo vnútri tímu.“

Ferrari vlani opäť upravilo kompetencie na vedúcich pozíciách, čím došlo k rozloženiu právomocí na nižších stupňoch riadenia. Je to vlastne podobný systém, aký má zavedený napríklad Mercedes. Scuderia vlani pristúpila k viacerým nenápadným zmenám, ktoré zdá sa prinášajú svoje ovocie.

Na otázku, či niekedy pochyboval o dôvere zo strany Johna Elkanna a Louisa Camilleriho, Binotto odpovedal: „Nikdy. Od samého začiatku som mal ich podporu. Mám svoje oprávnenia a mám aj plnú zodpovednosť. V minulom roku sme mnoho investovali do našej strednodobej a dlhodobej budúcnosti. Podľa mňa sme urobili správne rozhodnutia.“

„Potrebujeme v tom pokračovať a krotiť očakávania. Vo Formule 1 neexistuje žiadne čarovné zaklínadlo. Vybudovať tím chce svoj čas, pozrite sa na Ferrari v prvej polovici 90. rokov.“

„Trvalo to aj Red Bullu a Mercedesu. Pozrite sa najmä na Red Bull. Už je to nejaký čas, čo dokázali získať titul, no k žiadnej revolúcii vo vnútri tímu nedošlo. Majú ten zápal, pracujú tvrdo a pracujú dobre, len to chce čas,“ dodal Binotto.

Súvisiace články

Diskusia