logo F1online.sk

Zandvoort cieli na maximálnu kapacitu, 105 tisíc divákov na deň

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 6. 2021

Až to vyzeralo, akoby Veľkej cene Holandska stál v ceste sám osud. Liberty Media a Formula 1 sa však osudu vzopreli a chcú „Oranjes“ dopriať to, po čom túžia, vypredaný Zandvoort ženúci vpred domáceho miláčika Maxa Verstappena. Minuloročná veľká cena bola zrušená asi šesť týždňov pred jej uskutočnením. Pôvodný tohtoročný termín bol taktiež jarný, čo by kvôli platným opatreniam znamenalo prázdne tribúny. Holanďania tak dostali nový, 5. septembra 2021, čo je usporiadanie pretekov s plnými tribúnami ideálny dátum.

Asi nie je žiadnym prekvapením, že toto podujatie je beznádejne vypredané. Formula 1 sa do Zandvoortu vráti po 36 rokoch. Otázkou je už len to, koľko ľudí to bude sledovať na vlastné oči. Podľa športového riaditeľa Veľkej ceny Holandska, Jana Lammersa, by organizátori napokon nemuseli žiadne lístky rušiť a naplnia kapacity na maximum. To znamená 105 tisíc divákov na deň.

„Ide to veľmi rýchlo a veľmi pozitívnym smerom,“ povedal Lammers pre Motorsport.com o súčasnej epidemiologickej situácii. „Podľa mňa na tom už nie je nič zvláštne. Viete, už sme sa naučili, ako žiť s vírusom všade okolo nás. Máte tu ľudí, ktorí už zažili koronu na vlastnej koži a máte tu ľudí, ktorí sú zaočkovaní. Ak si všetky tieto veci spojíte dohromady, máte určité množstvo potenciálnych divákov, ktorí sú v bezpečí pred nákazou.“

„Nemáme síce jasno v tom, aké veľké toto číslo v súčasnosti je, ale vyzerá to dobre.“

Po potvrdení návratu Veľkej ceny Holandska do kalendára sa celá krajina obrátila hore nohami. Ohromné davy fanúšikov Maxa Verstappena v tom čase patrili k neodmysliteľným súčastiam podujatí v Belgicku, Rakúsku či Maďarsku. Koronavírus však udrel v tom najmenej vhodnom momente a všetky sny fanúšikov z „krajiny tulipánov“ zhatil. Teraz je tu však šanca, že vriaci kotol „Oranjes“ v Zandvoorte uvidíme už čoskoro.

„Rozhodnutie urobí za nás logika a zdravý rozum. Potrebujeme tak dva mesiace, len toľko nám stačí, aby sme všetko zvládli po logistickej stránke. To je plus-mínus čas, ktorý potrebujeme na stavbu dočasných tribún a ďalších vecí,“ povedal Lammers.

Leto sa blíži a s ním sa zlepšuje i pandemická situácia v Európe. Aký to bude mať vplyv na návštevnosť na športových podujatiach je teraz v rukách politikov a odborníkov. Vývoj v Spojených štátoch je však skvelým prísľubom aj pre európske krajiny. V USA sú hokejové či basketbalové štadióny naplnené takmer do maximálnej kapacity. Je to tiež dôsledok úspešnej očkovacej kampane v tejto krajine.

„Viete si predstaviť, aké by to bolo nádherné? Formula 1 opäť v Zandvoorte s Holanďanom na štartovom rošte, ktorý vyhráva preteky a vedie celkové hodnotenie. Ak by to ste niekomu povedali pred piatimi alebo šiestimi rokmi, pomyslel by si o vás, že ste sa museli zblázniť,“ povedal Lammers.