logo F1online.sk

Villeneuve: Verstappen je zvyknutý jazdiť s autom za limitom, Hamilton nie…

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 5. 2021

Max Verstappen by v tejto sezóne mohol mať miernu výhodu. Podľa Jacquesa Villeneuva totižto bude v boji o titul rozhodovať aj schopnosť jazdcov vyžmýkať z monopostov absolútne maximum, na čo je vraj Verstappen zvyknutý, zatiaľ čo Hamilton nie. Na druhej strane však Verstappena môže zabrzdiť jeho tím, ktorý o titul nebojoval už od roku 2013, uznáva kanadský pilot.

Lewis Hamilton v posledných rokoch ani nemusel zachádzať za limity auta. Valtteri Bottas mu väčšinou nebol seberovným súperom a keď áno, viac ako len zriedkakedy sa objavili technické problémy, ktoré zastavili Fínov rozlet.

Teraz, keď Hamilton musí bojovať s Maxom Verstappenom s autom, ktoré má veľmi podobnú rýchlosť, tak bude musieť siahnuť na dno svojich síl. To však nebude vôbec ľahké.

“Max je zvyknutý na to, ako sa jazdí za limitmi monopostu, aby získal potrebné výsledky. Lewis nie,” hovorí Jacques Villeneuve. “Všetko bude závisieť od toho, ako sa táto sezóna vyvinie: či mu bude stačiť udržiavať si náskok alebo bude musieť zabojovať ako s Nicom [Rosbergom]. Na to on už nie je zvyknutý…”

Niečo z toho, že Hamilton si už odvykol prehrávať, sme videli aj v Monaku po katastrofálnom víkende. V aute i krátko po vystúpení z neho Brit kopal okolo seba, až po pár rozhovoroch sa upokojil a vrátil sa k svojim slovám, že v Mercedese všetci vyhrávajú, ale najmä prehrávajú spoločne.

Nie je to však tak, že by len Mercedes mal svoje problémy, vzápätí upozornil Villeneuve: “Na druhej strane Red Bull už nie je zvyknutý na boje o tituly. Kvôli tomu sa už dopustili nejakých strategických chýb. Bude to teda dlhá sezóna a ono sa to vykompenzuje.”

“Red Bull na to nie je zvyknutý!” zvolal majster sveta z roku 1997 po nasledujúcej otázke, či má Red Bull všetko, čo potrebuje na zisk titulu. “Majú neskutočných ľudí, budú v pohode. Teraz je väčším problémom fakt, že Pérez sa do toho súboja nezapája.”

“Bol rýchly, ale nejako sa to pokazilo, ako v Imole, kde sa kvalifikoval vpredu. Mercedes mal dve autá a Bottasa mohol strategicky využiť. Keď máte dve autá, je oveľa ľahšie zvoliť správnu stratégiu. Pérez je však po jazdeckej stránke minimálne na úrovni Valtteriho. V jednom bode sa to otočí,” zamýšľa sa Villeneuve.

Najdôležitejšie však budú výkony Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona. Je už Holanďan pripravený na to, aby si v decembri prevzal majstrovskú trofej? “Už je tu dosť dlho. Ak nie je pripravený teraz, tak už nikdy nebude.”

Viac skúseností by mu ale pomohlo. Villeneuve uznáva: “Budú skúsenosti predstavovať veľkú výhodu v boji o titul? Áno, pretože Hamilton sa so skúsenosťami veľmi zlepšil. Ako pilot určite dospel. Dokáže si to tiež udržať po celú sezónu, čo bolo v jeho predchádzajúcich fázach kariéry trochu problém.”

Súvisiace články