logo F1online.sk

Mercedes v Rakúsku s novým motorom

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2020

V motorovom oddelení Mercedesu sa toho v poslednom čase dialo pomerne dosť. Tím mal počas barcelonských testov problémy so spoľahlivosťou, ktoré postihli ako hlavný, tak zákaznícke tímy. Pred pár týždňami Mercedes oznámil, že odchádza doterajší šéf motorovej sekcie, Andy Cowell. A napokon sme dostali aj informáciu, že na Spielbergu sa predstaví nová generácia pohonnej jednotky.

Tá má za cieľ v prvom rade vylepšiť spoľahlivosť, ktorá ako sme uviedli, nebola v predsezónnych testoch práve ideálna. V prvom týždni postihli motory „strieborných“ problémy s elektrikou, potom prišli komplikácie s tlakom oleja a napokon sa na monopostoch Williamsu objavil problém s MGU-K. FIA následne po prerušení sezóny zaviedla v spolupráci s tímami rad úsporných opatrení, medzi nimi aj zmrazenie vývoja motorov. V Mercedese tak museli na jar „zamakať“, aby svoje motory vylepšili.

A ovocie práce motorárov v Brixworthe uvidíme tento víkend v Rakúsku. Mercedes si začiatkom roka sľuboval od nových motorov najmä viac výkonu a lepšie chladenie, a práve tieto zmeny mohli mať za následok zhoršenie po stránke spoľahlivosti.

Táto aktualizácia tak nie je zameraná na vyšší výkon, ale spoľahlivosť. Čo však neplatí o konkurentoch z Japonska. Nový motor privezie do Rakúska aj Honda, ktorá naopak sľubuje Red Bullu nejaké tie konské sily navyše.

„Po zrušení Veľkej ceny Austrálie prišlo povinné odstavenie tovární v Sakure a Milton Keynes v súlade so zmenenými športovými pravidlami F1,“ povedal technický šéf Hondy Tojoharu Tanabe, ktorého cituje The Race. „Avšak v čase, keď sme ešte pracovať mohli, sme v našom vývoji pokročili.“

„Naše nové pohonné jednotky určené pre Veľkú cenu Rakúska sú spoľahlivejšie a výkonnejšie, než tie, ktoré sme priviezli do Austrálie.“

Minulý mesiac sa k nám dostali aj informácie o nových motoroch z dielne Ferrari. Samotný tím však informácie o svojom vývoji značne zahmlieva. V polovici júna povedal šéf tímu Haas Günther Steiner, že do Rakúska pricestuje jeho tím s motorom, aký mal nasadiť v Austrálii.

Súvisiace články