logo F1online.sk

Nehazardovali sme, prevodovka bola v poriadku, ubezpečuje Binotto

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2021

Jedna strana garáže dnes mala skvelý deň, keď Carlos Sainz získal druhú priečku, druhá strana však zostala sklamaná. Charles Leclerc do pretekov kvôli technickým problémom ani nevyštartoval, hoci Ferrari v sobotu večer i v nedeľu dopoludnia ubezpečovalo, že prevodovka je v poriadku. Mattia Binotto svoj tím bránil slovami, že prevodovka v poriadku skutočne bola.

Charles Leclerc vyrazil do inštalačného kola a zdalo sa, že všetko bude fungovať. V polovici kola sa však zronený ozval vo vysielačke s odkazom: “Chlapci, prevodovka…” V tom čase sa nad víťaznými nádejami Charlesa Leclerca začalo zmrákať. O pár minút, keď Ferrari oznámilo, že na štartový rošt nezamieri, bol koniec.

Mattia Binotto však trval na tom, že na vine nebola prevodovka, ktorú mechanici kontrolovali už od kvalifikácie. “Porucha sa objavila na hriadeli na ľavej strane, nemali sme teda problém s prevodovkou. Včera večer sme prevodovku skontrolovali a myslím si, že dnes na preteky bola tá prevodovka v poriadku.”

“To, čo sa nám stalo, bolo na opačnej strane ako nehoda. Je teda možné, že to s nehodou absolútne nesúvisí, no budeme to musieť pochopiť a podrobiť to analýze. Teraz na to neviem odpovedať,” vysvetlil šéf Maranella.

Nico Rosberg sa vzápätí spýtal, či sa už niekedy objavil na aute podobný problém. Binotto to kategoricky odmietol, Ferrari nezaznamenalo podobnú poruchu ani na testoch a ani v doterajšom priebehu sezóny. “Počkajme, musíme dôkladne analyzovať jednotlivé súčiastky a dáta, a dospieť k jasnému vysvetleniu.”

“Ale ako som povedal, nebola to porucha prevodovky, nehazardovali sme s prevodovkou. My sme si istí, že prevodovka by bola v pretekoch v poriadku. To, čo sa stalo, však potrebuje vysvetlenie, ktoré teraz nemáme. Ako som povedal, budeme to dôkladne analyzovať,” uviedol rodák zo Švajčiarska, podľa ktorého Ferrari oblasť ľavého hriadeľa nekontrolovalo. “Nie, tú oblasť sme nekontrolovali, pretože nebola poškodená.”

Vo Ferrari sa bije radosť so smútkom. Binotto je však presvedčený, že Charles Leclerc sa zo sklamania rýchlo otrasie. “V prvom rade, tento víkend má veľa pozitív, jedným je celkový výkon monopostu, ktorý sme videli hneď od štvrtku. Takisto prvé pódium pre Carlosa a tiež fakt, že sme pod pódiom videli Charlesa oslavovať s Carlosom a spolu s tímom. Ukázali sme tímového ducha, že sme jednotní. Sme v tomto projekte spolu a chceme postaviť pevné základy do budúcna.”

“Samozrejme, že sme sklamaní, pretože dnes mohol mať dobré preteky. Mal by rýchlosť na to, aby aspoň bojoval s Maxom, no taký je život. Zareagoval veľmi dobre, oslavoval s nami a zostal pri nás, zjednotený s tímom,” skonštatoval.

Na margo jazdy Carlosa Sainza vzápätí poznamenal: “Je to dobrý jazdec a my sme to vedeli, veď preto sme ho aj zamestnali. Ukazuje sa, aký je dobrý. Pre Ferrari je to fajn, že sme pri ňom prijali správne rozhodnutie, sme šťastní. Do tímu sa začlenil veľmi dobre, jazdí rýchlo a je skvelým lídrom v kokpite aj mimo neho.”

O dva týždne budeme pretekať v azerbajdžanskom Baku, kde by sa Ferrari malo vrátiť späť na priečky, na ktoré z pohľadu celkovej sily patrí. Nebojí sa Binotto hrozivej viac ako dva kilometre dlhej rovinky? “Už máme za sebou nejaké preteky s dlhými rovinkami. Neboli sme tam takí konkurencieschopní ako tu v Monaku, ale myslím si, že s našimi priamymi súpermi budeme vedieť bojovať. Očakávam, že tam budeme mať dobrý víkend.”