logo F1online.sk

Binotto o Red Bulle: My sme súperom vzali vyše 30 inžinierov a nechválime sa tým

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 5. 2021

V roku 2021 sa nám bitka vo Formule 1 zintenzívnila. Nebojuje sa len na trati, ale aj pred mikrofónmi médií a vzhľadom na blížiace sa zmeny v pravidlách a zmrazenie motorov, aj na poli vývoja. V poslednom období vo veľkom investuje hlavne Red Bull, ktorý buduje nové motorové stredisko, kam sa mu už podarilo získať niekoľko ľudí od Mercedesu. Šéfa Ferrari Mattiu Binotta to však príliš neohúrilo.

Stabilita. To je hlavné heslo Scuderie v poslednom období. Ferrari po rokoch, kedy si ľudia na najdôležitejších postoch v Maranelle „podávali kľučky“, neurobilo vo vedení žiadne zásadné zmeny už asi tri roky. To však neznamená, že by tento tím žiadnych nových ľudí neangažoval.

„Za posledné tri roky sme z tímov našich súperov priviedli viac ako 30 inžinierov,“ povedal šéf Ferrari Mattia Binotto pre talianske Corriere, na ktorý odkazuje RacingNews365.com. „Red Bull oficiálne oznamuje všetky svoje posily miesto toho, aby ich len podpísal a hotovo. My to robíme bez toho, aby sme to dávali najavo.“

Binotto reagoval na skutočnosť, že Red Bull v poslednom období „ukradol“ niekoľko dôležitých ľudí Mercedesu, kým Ferrari sa tomu vyhýba a radšej sa drží vlastnej stability. To však neznamená, že by personálne zmeny v Maranelle neprebehli, len nemajú žiadny senzačný punc. Napríklad vlani opustil Ferrari Simone Resta, ktorý prešiel k Haasu. No vzhľadom na aktuálnu situáciu a veľmi intenzívny tok informácií na trase Ferrari – Haas, však tento krok možno označiť iba ako logistickú výmenu.

Švajčiarsky rodák tiež okomentoval aktuálny vývoj svojho tímu. Ten intenzívne pracuje aj na novej pohonnej jednotke, ktorú bude môcť meniť už len do konca roka.

„Od budúcej sezóny bude vývoj motorov zmrazený na ďalšie tri roky. Aj v tomto smere preto musíme podniknúť dôležité kroky. Budeme tiež musieť používať nové palivá s desaťpercentným obsahom etanolu. Znie to možno jednoducho, no v skutočnosti to kompletne zmení charakter spaľovacieho procesu,“ povedal Binotto.