logo F1online.sk

Williams je na tom podobne ako Ferrari, ich tohtoročný vývoj prakticky skončil

George Russell
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 5. 2021

Sezóna 2021 mala pôvodne byť prvým rokom nových technických pravidiel. Tie sa kvôli pandémii a finančným škrtom napokon posunuli o rok neskôr. Tohtoročná sezóna je tak pre mnohých len tranzitnou, v ktorej už o nič nejde. Radí sa k nim aj Williams.

Vyvíjať tohtoročný monopost je pre väčšinu tímov len plytvaním času a prostriedkov. Najlepšie to dokumentuje príklad Ferrari, kde síce v porovnaní s minulým rokom zaznamenali veľké zlepšenie, ale boj o titul je Scuderii stále na míle vzdialený. Športový riaditeľ Ferrari Laurent Mekies počas víkendu v Španielsku povedal, že pozornosť Scuderie je tak z 90 alebo 95 percent nasmerovaná na rok 2022 a nové technické pravidlá. Veľmi podobná situácia panuje aj v Grove.

„Myslím, že my sme na tom dosť podobne,“ povedal šéf Williamsu pre výkonnosť monopostov Dave Robson, ktorého cituje Motorsport.com. „Čas vo veternom tuneli je vyhradený takmer celý len pre budúcoročný monopost.“

„Drvivá väčšina aerodynamického oddelenia pracuje na budúcoročnom aute a konštrukčná kancelária taktiež. Čo sa týka tohtoročného auta, tak sme vo finále nášho vývoja a dávame dokopy posledné novinky a posledné úpravy. A áno, ak by som mal dať nejaké percentuálne vyjadrenie, bolo by veľmi podobné tomu od Ferrari.“

Čo môžeme ešte v tejto sezóne čakať od Williamsu? Prvé štyri podujatia ukázali, že monopost FW43B je na tom v kvalifikačnom tempe celkom dobre, avšak v pretekoch stráca. Dokáže síce zdolať Haas, ale Alfa Romeo a zvyšok stredu poľa je momentálne trochu „na dlhú ruku“.

„Existuje niekoľko menších vecí, ktoré sme ešte úplne nerozlúskli. Už sme otestovali zopár drobných zmien, ktoré v súčasnosti dolaďujeme. Myslím, že by sme z nich mohli dostať ešte o čosi viac. Zrejme to však nebude mať nejaký zásadný vplyv,“ uzavrel Robson.

Súvisiace články