logo F1online.sk

Romain Grosjean získal svoju prvú pole position v IndyCar

romain-grosjean-indycar
© Romain Grosjean Twitter
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko15. 5. 2021

Romaina Grosjeana si fanúšikovia Formuly 1 pamätajú, žiaľ, aj kvôli jeho nešťastnej nehode pri minuloročnej veľkej cene v Bahrajne. Francúzsky pretekár sa však nevzdal a po hrozivo vyzerajúcej nehode je späť v monoposte série IndyCar. Svoju prvú pole position v tejto sérii navyše zaznamenal už pri svojom treťom štarte.

Napriek tomu, že mnoho ľudí radilo Romainovi ukončiť svoju pretekársku kariéru s cieľom venovať sa svojej rodine, podľa slov samotného pretekára sa cíti doslova znovuzrodený.

„Je to ako byť opäť nažive,“ povedal pilot tímu Coyne / Rick Ware série IndyCar, po zisku svojej prvej pole position.

„Keď sa dostanete do Formuly 1, aj keď ste vyhrali všetky kategórie, v ktorých ste predtým súťažili, ale viete, že keď sa dostanete do Formuly 1, ak nemáte najlepšie auto, je veľmi nepravdepodobné, že vyhráte preteky,“ vysvetlil Grosjean.

„Na začiatku svojej kariéry som mal šťastie, že som získal dobrý Lotus a bol som v prvom rade, získal som tretie miesto, čo bolo skvelé. Ale samozrejme v tom čase existoval Red Bull Sebastiana Vettela a bol na inej úrovni,“ zaspomínal si Romain Grosjean.

„Mnoho ľudí sa pýta, aké som mal pocity, keď som sledoval prvé preteky tejto sezóny Formuly 1 a nebol som tam. Povedal som: ‚chlapci, kapitola je pre mňa uzavretá‘. Bolo mi dobre, teraz chcem niečo iné. To je to, čo som hľadal,“ povedal francúzsky pretekár.

Romain Grosjean mal pôvodne absolvovať aj demo jazdy na monoposte Mercedes W10, počas nedeľňajšej šou pred veľkou cenou Formuly 1 vo Francúzsku. Tie sa však musia zrušiť z dôvodu presunutého termínu tohto podujatia. Stále je však v hre jeden testovací deň v tíme Mercedes, ktorý by mal Grosjean absolvovať v priebehu aktuálnej sezóny F1.

„Je to naozaj dobrý pocit byť v IndyCar, v poli, kde má každý šancu ísť si pre to,“ hovorí Grosjean. „Milujem atmosféru medzi pilotmi, milujem trate. Riadenie áut je zábavné, som naozaj šťastný.“

„Z pohľadu rodiny je to trochu ťažký rok, pretože som od nich dosť ďaleko. Než sme sa rozhodli o budúcnosti, vedeli sme, čo sa tento rok stane. Som šťastnejší, povedal som to už párkrát, som šťastnejší, ako kedykoľvek predtým,“ uzavrel bývalý pilot Formuly 1.

Počínanie Romaina Grosjeana po štarte z pole position si môžete pozrieť aj naživo, už dnes večer. Preteky série IndyCar, na americkom okruhu v Indianapolise bude vysielať aj známa televízia NBC Sports. Prenos začína už dnes, 15.05.2021 od 20:00 nášho času, samotné preteky odštartujú následne od 20:30.

Súvisiace články