logo F1online.sk

Jones: Súčasní piloti sú príliš zdržanliví

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Mirec Somoši
Mirec Somoši14. 5. 2021

Max Verstappen zaznamenal v Španielsku parádny štart a pomerne ostrým manévrom predbehol Lewisa Hamiltona. Alan Jones má aj napriek tomu z tohto duelu zmiešané pocity. Domnieva sa, že piloti súčasnej F1 sú veľmi zdržanliví.

Verstappen sa do Veľkej ceny Španielska kvalifikoval na druhom mieste a na víťazného Lewisa Hamiltona stratil len tri stotiny sekundy. Holanďan mal v nedeľu dobrý štart, no až veľmi optimistickým manévrom zaútočil na Hamiltona, ktorý mu vyzretým spôsobom nechal priestor. Dá sa konštatovať, že ak by Hamilton neuhol, dvojica by sa zrazila a s veľkou pravdepodobnosťou by sa z pretekov navzájom vyradili.

Podobný súboj tejto dvojice sme zažili aj v Imole, kde Verstappen vytlačil Hamiltona z trate, ktorý si mierne poškodil predné krídlo. Takéto súboje však prinášajú veľkú šou a fanúšikovia F1 ich doslova milujú. Veľmi tvrdé súboje sa však zvádzali aj v minulosti, na divákov F1 určite čas od času doľahne spomienkový optimizmus súbojov medzi Sennom a Prostom, Laudom a Huntom, ale aj iných velikánov kráľovnej motoršportu.

Alan Jones, ktorý je majstrom sveta z roku 1980, zažil dobu extrémne tvrdých súbojov a myslí si, že súčasní piloti F1 sú veľmi zdržanliví. V nedávnom rozhovore sa vrátil k súboju medzi Verstappenom a Hamiltonom. „Obaja sa viac obávali toho, aby sa navzájom nezrazili. Výsledkom toho bolo, že brzdili veľmi skoro. Všetci sa boja ísť do manévru, keď tam je medzera, v prípade, že niektorí komisári by si mohli myslieť, že medzera nie je dostatočne veľká.“

Bývalý majster sveta si myslí, že piloti by sa mali cítiť oveľa slobodnejšie. „Ak tam je medzera, potom by vodiči mali byť schopní ísť do toho. Teraz sme v situácii, keď sú piloti príliš zdržanliví, pretože by sa mohlo stať niečo, čo by komisár mohol považovať za nebezpečnú jazdu,“ dodal na záver Jones.