logo F1online.sk

Williams chce opäť bojovať

Williams FW43, 2020
© Twitter/Williams
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl30. 6. 2020

Pohľad na beznádejne posledný Williams nemôže tešiť žiadneho skutočného fanúšika Formuly 1. Zmení sa to v roku 2020?

Symbolicky, kým pred rokom tradičný britský tím nestihol začiatok predsezónnych testov, teraz vyrazil na trať v Barcelone ako prvý. Aj časy vyzerali na prvý pohľad lepšie, no skutočné zrkadlo ukáže až prvý pretekársky víkend.

Pred začiatkom sezóny v Rakúsku navyše Williams avizuje vylepšenia na svojom monoposte. „Náš vývojový program bol narušený rovnako ako u iných tímov. Musím však povedať, že oddelenie operácií a plánovania odviedlo fantastickú prácu, čím nám zaistilo, že na úvodných pretekov budeme mať na aute určité vylepšenia,“ povedala šéfka tímu Claire Williamsová pre portál The-Race.com.

Vývojový program bol podobne ako v iných tímoch z dôvodu pandémie a uzatvorenia tovární pozastavený. „Na vylepšeniach sme začali pracovať akonáhle to bolo možné. Najdôležitejšie pre nás v tejto chvíli je, že máme dostatok kapacít, aby sme zvládli tri úvodné veľké ceny v rozmedzí troch týždňov. Sme pomerne v dobrej forme a sme spokojní s tým, ako na tom sme,“ pokračovala Williamsová.

Ak sú fanúšikovia Williamsu poverčiví a sledovali šampionát ešte koncom 20-teho storočia, tak im možno nedávno odľahlo. Prvýkrát od sezón 1998-1999, ktoré pre tento tím neboli priveľmi úspešné a priniesli ústup z pozícií, sa v tomto roku mala na monoposte objaviť červená farba. Sir Frank Williams sa pritom vyjadril, že červenú na aute už nikdy nedopustí.

Upravené lakovanie na sezónu 2020 je však v tradičnejšej modro-bielej. A všetci si prajú, aby sa George Russell a Nicholas Latifi priblížili bližšie k stredu poľa. Pred rokom v Rakúsku obsadili jazdci Williamsu v kvalifikácii posledný štartový rad a v pretekoch Robert Kubica stratil tri kolá, kým George Russell „len“ dve a okrem tímového kolegu zdolal aj Kevina Magnussena.

Čo uvidíme tento rok po zlepšených výkonoch v predsezónnych testoch? „Máme za sebou šesť dobrých testovacích dní, po operačnej i procesnej stránke sme pokryli všetko, čo sme plánovali. Po testoch však ešte nemôžete vedieť, kde sa skutočne nachádzate. Nemohli sme to vidieť v Austrálii, zistíme to až v Rakúsku. Posledné dva roky sme boli v štartovom poli osamotení a nemali sme s kým bojovať. Verím, že sa opäť vrátime do hry. Vylepšenia na aute sme urobili s cieľom dostať sa do súboja s tímami ako Haas, Alfa Romeo či s kýmkoľvek, kto bude bojovať o ôsmu či deviatu priečku v konštruktérskom šampionáte. Nie je to miesto, kde by sme chceli byť, ale vieme, že sme sa vydali na dlhú cestu. Bol by to dobrý krok vpred,“ pokračovala dcéra Franka Williamsa. Nielen ona si určite praje, aby sa jeden z najslávnejších tímov histórie vrátil minimálne do stredu poľa. „Chcem len to, aby sme opäť mohli bojovať. Aby sme opäť mohli vstúpiť do pretekárskeho víkendu a mať niečo, na čo sa budeme môcť tešiť, a teda na poriadne pretekanie,“ uzavrela Claire Williamsová.