logo F1online.sk

Williams už nepatrí Williamsovcom, má nového majiteľa

Williams Racing
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala21. 8. 2020

Necelé tri mesiace potom, čo Williams ohlásil oficiálne spustenie procesu predaja tímu, sa našiel kupec. Tradičný britský tím prevezme americká investičná spoločnosť Dorilton Capital.

Williams vo svojom vyhlásení avizuje, že tím čaká “nová éra”. Od novej investície si sľubuje dlhodobú finančnú stabilitu, ktorá tímu pomôže opäť sa dostať do konkurencieschopnejšieho stavu. Stane sa tak aj za pomoci novej Concordskej dohody, ktorá obmedzí výdavky jednotlivých tímov v F1, čo je pre Williams mimoriadne pozitívna správa, a pre nových majiteľov rovnako.

Spolu so skupinou finančných poradcov Williams prehodnotil všetky alternatívy a rokoval s viacerými potenciálnymi investormi. Ako najlepší sa ukázal predaj Williamsu spoločnosti Dorilton Capital, čo jednohlasne schválila celá správna rada Williamsu vrátane Franka Williamsa.

“Dorilton uznáva dôležitosť rešpektovania a udržania odkazu, ktorý Williams zanechal, jeho kultúru, a tiež sa zaviazal, že zachová jeho identitu,” ubezpečuje Williams vo svojom stanovisku. “Tím bude aj naďalej pretekať pod značkou Williams, meniť sa nebude ani názov šasi. Dorilton nemá žiadne plány týkajúce sa premiestnenia tímu z Grove, jeho tradičného domova.”

Claire Williamsová je rada, že úspešné skončenie formálneho procesu predaja potvrdilo, že Formula 1 a aj Williams má stále pre investorov hodnotu. Vyslovila tiež spokojnosť s tým, do akých rúk tím prechádza.

“Keď sme tento proces spustili, chceli sme nájsť partnera, ktorý bude zdieľať našu vášeň a hodnoty, niekoho, kto uvidí potenciál tohto tímu a kto dokáže odomknúť jeho silu. V podobe Doriltonu sme našli presne to; ľudí, ktorí tomuto športu rozumejú a vedia, čo treba spraviť pre dosiahnutie úspechu. Ľudí, ktorí budú rešpektovať identitu tímu a spravia všetko preto, aby zabezpečili jeho úspech v budúcnosti.”

“My ako rodina sme vždy na prvé miesto dávali tím,” pokračuje Claire Williamsová. “Postarať sa o to, aby bol Williams opäť úspešný, a ochrániť našich ľudí, bolo vždy hlavným cieľom tohto procesu.”

“Toto je možno koniec éry Williamsu ako rodinného tímu, ale vieme, že je v dobrých rukách. Tento predaj zabezpečí prežitie tímu, ale čo je dôležitejšie, ukáže nám ďalšiu cestičku k úspechu. Doriltonu sme nesmierne vďační za ich vieru v tento tím. Tešíme sa na prácu s nimi.”

“Chcela by som sa tiež poďakovať správnej rade Williamsu a našim poradcom, ktorí v posledných mesiacoch neúnavne pracovali na tom, aby sa toto stalo skutočnosťou, a rovnako tak našim zamestnancom za ich neotrasiteľnú lojálnosť,” dodala šéfka tímu.