logo F1online.sk

Wolff je ešte stále akcionárom Williamsu, účasť má už v troch tímoch

Toto Wolff
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 7. 2020

Šéf Mercedesu Toto Wolff je ešte stále akcionárom tímu Williams. Nemecký biznismen vstúpil do Formuly 1 pred vyše desiatimi rokmi práve skrz tento tím, keď kúpil pätnásť percent akcii stajne z Grove.

Posledný mesiac sa špekulovalo, kto nakúpi podiely vo Williamse, ktorý je momentálne na predaj. Claire Williamsová aj v Rakúsku médiám povedala, že tím je otvorený akýmkoľvek ponukám, na väčšinový i menšinový podiel. Ešte minulý mesiac sa špekulovalo o tom, že svoje peniaze vloží do tímu aj Toto Wolff, ktorý bol akcionárom Williamsu od roku 2009 a v roku 2012 sa stal jeho výkonným riaditeľom.

V januári však britský tím opustil a stal sa šéfom Mercedesu, kde taktiež kúpil podiel v pretekárskom tíme, na čo bol požiadaný, aby svoju účasť v britskom tíme odpredal. V marci 2016 bolo oznámené, že svojich pätnásť percent akcii predá americkému podnikateľovi Bradovi Hollingerovi, no táto transakcia nebola dotiahnutá do úplného konca.

„Tieto správy neboli pravdivé,“ odpovedala Williamsová na otázku, či sa novým investorom Williamsu stane aj Toto Wolff. „Ako vieme, Toto sa stal akcionárom ešte pred mnohými rokmi, keď kúpil podiely od Franka Williamsa a Patricka Heada.“

„Potom sa pripojil k Mercedesu a musel svoju účasť ukončiť. Brad Hollinger, ktorý je našim menšinovým akcionárom, kúpil väčšiu časť jeho podielu, ale nie celý. V Totových rukách tak zostalo päť percent a žiadne ďalšie podiely Williamsu nenakúpil. Jednalo sa len o problém pri predaji,“ uviedla na pravú mieru Williamsová.

Wolff v oblasti automobilového priemyslu aktívne podniká. Okrem podielu v pretekárskom tíme Mercedesu a zostávajúceho podielu vo Williamse, sa na jar stal aj akcionárom automobilky Aston Martin, ktorá bude mať v budúcom roku v F1 aj vlastný pretekársky tím. Wolff tak má de facto účasť v troch tímoch súčasného štartového poľa.