logo F1online.sk

Polícia upozorňuje fanúšikov, že ich prítomnosť v Silverstone ohrozí F1

štartový rošt v Silverstone
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2020

Formula 1 dostala od britskej vlády zelenú, no len za podmienky dodržania prísnych bezpečnostných opatrení. Na tribúnach a v areáli okruhu nesmú byť diváci, čo môže miestnych lákať k tomu, aby sa na monoposty prišli pozrieť aspoň spoza plotu. Polícia potenciálnych divákov upozorňuje, že svojou prítomnosťou môžu uškodiť nielen sebe, ale aj Formule 1.

Už počas predsezónnych testov na Silverstone sa na Twittri začali objavovať divácke videá spoza hraníc okruhu. Opodiaľ tak ľudia sledovali jazdy Carlosa Sainza a Landa Norrisa, ale aj Mercedesov. Doteraz to problém nebol, keďže takýchto záujemcov bolo minimum, ale veľká cena je podujatie úplne iného kalibru ako súkromné testy.

A veľkému návalu ľudí v čase pandémie sa chce polícia vyhnúť. “Organizátori podujatia prijali prísne opatrenia, aby sa minimalizovalo riziko prenosu infekcie a aby boli chránení účastníci pretekov, zamestnanci podujatia i miestni obyvatelia,” stojí v policajnom stanovisku, ktoré cituje motorsport.com. “Akékoľvek nekontrolované zhromažďovanie ľudí v priestore neobmedzí len podujatie, ale aj celú sezónu Formuly 1.”

V stávke je veľa a veľmi dobre si to uvedomuje aj šéf britských pretekov Stuart Pringle. “Britskí fanúšikovia Formuly 1 sú najzapálenejší na svete, no žiadame ich, aby sa nepokúšali na prvé dva augustové víkendy cestovať do Silverstone. Ročník 2020 je špecifický a mnohí toho museli veľa obetovať. Ako motoršportová komunita musíme pracovať spoločne a vyhnúť sa tomu, že by sme uškodili sezóne F1.”

Chrániť účastníkov veľkej ceny budú policajti. Kontroly budú prísne a fanúšikovia, ktorí sa budú chcieť priblížiť k okruhu bez povolenia, budú okamžite otáčaní. “Úplne rozumieme, že fanúšikov môže lákať byť počas pretekov v blízkosti okruhu. Žiaľ, to tento rok nebude možné a prístup do zóny bude obmedzený,” konštatuje Dennis Murray, veliteľ policajných zložiek, ktoré sa budú starať o bezpečnosť veľkých cien.

“Žiadame fanúšikov, aby si tieto podujatia užili z pohodlia domova. Nie je prípustné, ba dokonca ani možné, sledovať preteky spoza obvodových plotov. Ktokoľvek, kto sa pokúsi tak urobiť, bude obratom poslaný preč buď bezpečnostnou službou v Silverstone alebo mojimi strážnikmi,” dodal.

Súvisiace články