logo F1online.sk

Renault nelenil, do Rakúska chce priniesť až tri balíky vylepšení

Daniel Ricciardo
© Renault
Milan Kubala
Milan Kubala26. 6. 2020

Vývoj monopostov bol počas karantény pozastavený. Všetky továrne boli zatvorené, nuž je otázne, koľko percent plánovaného vývoja stihli tímy dokončiť. Renault sa však chváli tým, že ich program robí veľké pokroky. V Rakúsku predstaví niekoľko balíkov noviniek.

Tie mali prichádzať postupne v priebehu roka, no stane sa tak naraz, avizuje Cyril Abiteboul na tlačovej konferencii, z ktorej čerpá i motorsport.com: “Novinky sú už na ceste. Náš produkčný tím vyvinul ohromné úsilie, aby pripravil balíky z tretích, piatych a šiestych pretekov. Hovorím, samozrejme, o pôvodnom poradí, teda o Vietname, Holandsku a Barcelone. Všetko toto nám bude prístupné v Rakúsku. Spomínané preteky sa síce nekonali, ale výkonu, ktorý mal počas nich prísť, sa v Spielbergu dočkáme.”

“Chcem trochu zabrzdiť všetky očakávania, pretože vieme, že naše auto bolo vlani veľmi, veľmi zlé. Dúfame, že teraz bude o kúsok lepšie,” pokračuje šéf Renaultu. “Na základe výsledkov zimných testov si stále nie sme istí tým, aké konkurencieschopné je naše auto. V tejto chvíli toho nechcem veľa prezrádzať.”

V Spielbergu bude okrem čistej rýchlosti dôležitá aj spoľahlivosť a odolnosť auta. Rakúske obrubníky sú povestné tým, že sa so všakovakými krídelkami na monopostoch veľmi nekamarátia. Renault nemá z obrubníkov strach, v zálohe má dostatok náhradných dielov.

“Cítime veľké zadosťučinenie, že sme po celom tom úsilí dokázali pripraviť všetky tieto komponenty v dostatočných množstvách. Vieme, že Spielberg je na autá dosť tvrdý, aj keď niektoré z obrubníkov zmizli,” konštatuje Abiteboul. “Všetci sme si museli prichystať aj nejaké náhradné diely. Veríme, že niektoré z nich nášmu autu dodajú slušnú rýchlosť.”

Daniel Ricciardo nedávno skonštatoval, že na základe výsledkov z predsezónnych testov v Renaulte prišli na to, že možno až tri tímy sú rýchlostne v jednej desatinke. Ak teda avizované vylepšenia zafungujú, francúzsky tím by mohol prevziať pozíciu najlepšieho tímu zo zvyšku sveta.

Ricciardo zostáva opatrný a očakáva veľmi tesný súboj. “Vyzeralo to tak, že v strede poľa by to bolo veľmi tesné, tak by to asi dopadlo v Melbourne. Ako ste už ale počuli, v Rakúsku budeme mať iné auto než to, s ktorým by sme jazdili v Melbourne.”

“Očakávam, že to bude tesné, celé pole sa dostane bližšie k sebe. Zníži sa aj náskok lídrov. V strede poľa by sme mohli byť v tej jednej desatine, no teraz sú to všetko len reči. Máme pred sebou posledný týždeň, po ktorom dostanú odpovede všetci vrátane nás,” dodal Ricciardo.