logo F1online.sk

Vettel len tímovou dvojkou? Novinky dostal len Stroll

Sebastian Vettel
© Twitter/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala30. 4. 2021

Sebastian Vettel aj v Portugalsku ťahá v meraní síl s Lancom Strollom za kratší koniec. Na nemeckom pretekárovi bolo badať, že mu pri jazde chýba sebavedomie a pohoda v monoposte. Po piatku síce tvrdí, že sa ešte vie zlepšiť, no jedným dychom dodáva, že strata na Strolla sa tento víkend očakáva. Kanaďan vraj dostal lepšiu špecifikáciu auta.

Keď Karun Čandhok na Sky Sports porovnával najlepšie kolá Sebastiana Vettela a Lanca Strolla z druhého tréningu, už po prvej zákrute bolo evidentné, že Stroll má navrch. Zákrutami prechádzal vo vyšších rýchlostiach a aj apex sa mu darilo trafiť častejšie ako jeho nemeckému kolegovi.

“Zdá sa, že Vettel neverí prednej časti svojho auta, pri riadení je dosť váhavý,” okomentoval jeho jazdu Čandhok. “Nemajú auto, s ktorým by boli extra spokojní, ale ako aj v Imole to opäť vyzerá tak, že Lance Stroll má viac dôvery vo svoj monopost. Sebastianovi chýba sebavedomie, aby zaútočil v nájazdoch do zákrut. Potom netrafí správny prejazd, má pomalý výjazd a dostane sa do tohto začarovaného kruhu.”

Paul di Resta bol tiež dosť kritický. “Sebastianove výkony nie sú žiadnym pošmyknutím, je to trend. Vlani jazdil za Charlesom Leclercom, teraz dobieha Lanca Strolla.” Škót už začína špekulovať o tom, či si Aston Martin štvornásobného majstra sveta ponechá aspoň na rok 2022, a to i napriek tomu, že Vettel s britskou stajňou podpísal viacročný kontrakt.

Sebastian Vettel veľkú stratu na Strolla registruje — šesť desatín sa nedá nevšimnúť si —, no frustrovaný vraj z toho nie je. Tvrdí, že Stroll dostal lepšiu špecifikáciu auta. “Nie, ani nie. On tento víkend jazdí s inou špecifikáciou,” poznamenal na margo svojej straty. “Už od začiatku to bolo jasné. Dúfam, že s ňou dokáže spraviť krok vpred.”

Novú špecifikáciu podlahy si pre tento víkend pripravilo Ferrari, hoci len jeden kus. Chce sa však vyhnúť uprednostňovaniu jedného jazdca pred druhým, a preto ju do zvyšku víkendu podľa talianskej vetvy portálu motorsport.com nenasadí. V prvom tréningu tak podlahu testoval Leclerc, v druhom Sainz. Pretekovú premiéru si odkrúti najskôr o týždeň v Španielsku.

Prístup Aston Martinu je iný. Tak, ako kedysi Vettel dostával nové súčiastky ako prvý, tak ich teraz dávajú inžinieri najskôr Strollovi.

Čo hovorí Vettel na svoju staršiu špecifikáciu a aké sú prvé dojmy? “Na krátkych stintoch som sa necítil komfortne. Momentálne je ťažké všetko poskladať dokopy. Poskúšali sme pár vecí, ale nedosiahli sme tým zrovna najlepší výsledok. Skúsili sme toho dosť, nuž som si istý, že niečo sa tam na zajtrajšok nájde.”

“Auto zatiaľ nerobí to, čo by som od neho chcel. Myslím, že ešte vieme popracovať na nastavení a jazdeckom štýle,” dodáva Nemec. “Na dlhých jazdách, keď mám viac kôl, je to o trochu lepšie. Pri krátkych stintoch je ťažké dostať gumy do optimálneho okna.”

Súvisiace články