logo F1online.sk

Briatore je z Ferrari sklamaný: Už zas hovoria o budúcom roku

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2021

V súvislosti s Ferrari sa ku koncu každej sezóny objavia žartíky odkazujúce na vyjadrenia predstaviteľov tímu, ktorí so železnou pravidelnosťou hlásia: Budúci rok bude náš! Flavia Briatoreho to už poriadne štve, tento rok o to viac, že vedenie Ferrari už teraz odpísalo aktuálnu sezónu.

Mattia Binotto priznal, že sa už v továrni začínajú orientovať na nasledujúcu sezónu, ktorá je v očiach mnohých tímov veľkou príležitosťou. Tieto stajne sa snažia využiť i fakt, že do platnosti vošiel rozpočtový strop. Čím viac peňazí investujú do budúcoročného vývoja, tým väčšia nádej na lepší štart do novej éry.

Pri Ferrari je takýto prístup problém, hovorí Flavio Briatore pre talianske rádio RAI. “Ferrari má cieľ, a tým cieľom je nasledujúca sezóna. U nich sa nikdy nehovorí o inom ako o budúcom roku. Sezóna sa nám ešte len začala a už sa bavíme o nasledujúcej sezóne.”

Bývalý šéf Renaultu, ktorý ho doviedol k dvom titulom, krúti hlavou. “To je súčasťou problému Ferrari. V skutočnosti by Ferrari malo udávať tón. Namiesto toho majú problém skončiť na tretej priečke…”

Netreba však zabudnúť na to, že Ferrari na tom bolo v minulom roku oveľa horšie. Nedá sa čakať, že by sa zo šiesteho miesta v Pohári konštruktérov počas jedinej zimy a s reštrikciami vo vývoji dostalo hneď na čelo.

Briatore uznáva, že sa Maranello zlepšilo, no trvá na tom, že urýchlene musí spraviť aj ďalší krok vpred. “Nemyslím si, že by pre ich značku alebo ich históriu bolo dobré, že bojujú o tretie alebo štvrté miesto.”

Na čele si to zatiaľ rozdajú Lewis Hamilton a Max Verstappen, resp. Mercedes a Red Bull. Po rokoch bez boja o titul sa podľa Briatoreho fanúšikovia môžu tešiť na “skvelú sezónu”. “Max Verstappen je ohromný jazdec, je to pilot svetovej triedy,” doplnil Briatore.