logo F1online.sk

Honda vysvetlila kľúč k bleskovému štartu Verstappena v Imole

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko28. 4. 2021

Max Verstappen predviedol na poslednom podujatí v Imole dominantný výkon a do cieľa prišiel s náskokom až 22 sekúnd pred druhým Lewisom Hamiltonom na Mercedese. Honda ako dodávateľ motorov pre Maxov monopost Red Bull RB16B teraz prezradila kľúč k bleskovému štartu v úvode veľkej ceny.

Japonská Honda sa pozrela aj na minuloročné zlé štarty v Turecku v podaní Maxa Verstappena a Alexa Albona. Technické problémy súviseli s mapovaním motora a nastavením spojky a podrobná analýza výrobcu motorov umožnila v konečnom dôsledku vylepšiť štarty v mokrom počasí.

„Prebrali sme s tímom nastavenia štartu a dôkladne sme preskúmali, čo sa minulý rok v Turecku pokazilo,“ uviedol Tojoharu Tanabe, technický riaditeľ Hondy v F1 pre Motorsport.com.

„Museli sme premýšľať o tom, aké nastavenia je potrebné urobiť, aby sme to vylepšili. Bolo to dosiahnuté kombináciou vecí, ako je ovládanie spojky na strane monopostu a výstup požadovaného krútiaceho momentu na strane pohonnej jednotky,“ hovorí Tanabe.

„Štartovací systém je veľmi zložitý a tento rok s tímom pokračujeme v jeho vývoji. Výsledok je nateraz jasný a my sme boli schopní dokázať výsledok tohto vývoja,“ pokračuje technický riaditeľ Hondy. „Myslím si, že bolo veľmi dobré, že Max dokázal na začiatku prekonať Hamiltona. Myslím, že to stálo za to.“

Toto vylepšenie bolo jedným z mnohých, ktoré boli súčasťou veľkej modernizácie, ktorú v tomto roku spoločnosť Honda uskutočnila. V ich poslednej sezóne pred vystúpením zo série Formuly 1 pomáha Red Bullu stať sa hlavným konkurentom pre majstrovský Mercedes.

Svoj pohľad na prácu Hondy uviedol aj šéf tímu Red Bull, Christian Horner: „Honda odviedla skvelú prácu. Myslím si, že to môžeme porovnať, a že sa to zhoduje s tým, kde boli Mercedesy na konci minulého roka. A do svojho posledného roku v tomto športe, zjavne vložili obrovské úsilie.“

„Majú v úmysle vydať sa skutočne vysoko, takže na mňa skutočne zapôsobilo úsilie, ktoré vyvíjajú,“ uzavrel Horner.

Súvisiace články