logo F1online.sk

Vergne: Formula E sa s Formulou 1 nemôže porovnávať

Jean-Éric Vergne
© Twitter/DS Techeetah
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 4. 2021

Plne elektrická séria Formula E momentálne prežíva veľmi ťažké obdobie. Pandémia kruto zasiahla itinerár šampionátu, došlo k odsunu zavedenia novej generácie monopostov a automobilky v ňom už nevidia takú hodnotu ako kedysi. Zďaleka najhoršou je však skutočnosť, že Formule E chýba vzrušenie a sexappeal Formuly 1. Priznáva to i jedna z najväčších hviezd FE Jean-Éric Vergne.

Je asi férové povedať, že keď Formula E pred siedmimi rokmi začínala, zrejme si pre rok 2021 vysnívala inú realitu, než akej momentálne čelí. Elektrické monoposty s rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu bojujúce bok po boku sú dnes len zbožným prianím. Miesto toho je „éčko“ stále odkázané na úzke mestské uličky, ktoré sčasti prekryjú nedostatok výkonu áut.

Aj preto bola verejnosť veľmi zvedavá na predstavenie Formuly E vo Valencii. Bolo to vôbec po prvýkrát v histórii, čo táto séria zavítala na (aj keď upravený) otvorený okruh a dopadlo to katastrofálne. V prvých pretekoch došla väčšine jazdcov energia, nechýbalo veľa a tento scenár by sa zopakoval aj v druhých pretekoch.

Dvojnásobný šampión Formuly E Jean-Éric Vergne dlhodobo patrí k veľkým zástancom elektrického šampionátu. To síce stále platí, no ani on sa v jednom z posledných rozhovorov neubránil pocitu, že „éčko“ by sa s Formulou 1 malo prestať porovnávať.

„Formula 1 bude navždy Formulou 1. Nemyslím si, že sa s ňou nejaká séria môže porovnávať,“ vyhlásil Vergne v rozhovore pre Mundodeportivo.com. „Formula 1 zápasí, aby bolo čo možno najväčšia. Ak by ste sa ma opýtali, tak si nemyslím, že Formula E by mohla Formulu 1 nahradiť.“

„Na druhej strane, ak by ste niekomu pred desiatimi rokmi povedali, že v elektrickom šampionáte bude taká konkurencia aká tu je dnes, tak by sa vám smiali. Takže ktovie, čo sa môže stať?“

„Som pretekár a som tu, aby som odviedol svoju prácu. Formula E ma ohromila tým, čo za tie roky dokázala. Uvidíme, čo prinesie nasledujúcich desať rokov,“ povedal Vergne.

Podľa bývalého pilota Toro Rosso a člena akadémie Red Bullu nie je správne Formulu E a Formulu 1 porovnávať. Oba šampionáty sú vraj veľmi odlišné. Na druhej strane, bol to práve elektrický šampionát, ktorý sa zvykol stavať do pozície hlavného konkurenta F1 a pomyselnej dvojky na trhu.

„Sú to veľmi odlišné šampionáty a nemyslím, že si niekedy vôbec budú podobné,“ vyhlásil Vergne. „Nemôžete to porovnávať, pretekanie v oboch týchto sériách je totiž veľmi odlišné. Napríklad my jazdíme v centre miest, oni len na niektorých podujatiach ako sú Monako, Singapur a podobne. Okruhy vo Formule E sú tiež omnoho užšie.“

„Vo Formule E je takisto veľmi dôležitý manažment energie, čo vo Formule 1 až tak neplatí.“