logo F1online.skF1online.sk

Mazepin: Som si istý, že tu pár rokov zotrvám

Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 4. 2021

Ruský mladík Nikita Mazepin má za sebou prvé dve veľké ceny vo Formule 1. S výkonnostne poddimenzovaným Haasom od neho nikto zázraky nečakal a žiadne ani neprišli. Americký tím zatiaľ ročník 2021 obohatil len dvoma vecami, sériou Rusových chýb a celkom zaujímavým interným súbojom medzi Nikitom a Mickom Schumacherom.

Ten zatiaľ hovorí jasne v prospech Nemca, ktorý bol v prvých dvoch pretekoch lepší ako v kvalifikačnom, tak pretekovom porovnaní. Obaja však súperia hlavne medzi sebou a o nejakom súboji s Williamsom či Alfou Romeo nemôže byť reči.

„Ja aj Mick sme samozrejme v rovnakej pozícii. Všetko je tu veľmi intenzívne, Formula 1 ma v skutočnosti prekvapila tým, aké silné pocity vo vás všetko naokolo vyvoláva,“ povedal Mazepin na margo krivky učenia na prvých dvoch podujatiach.

„Samozrejme, vedel som, že všetko je tu veľmi intenzívne, moje prvé dve kvalifikácie vo Formule 1 boli dosť hektické. Času je málo a všade naokolo sa toho deje naozaj veľa, takže bolo potrebné toho naozaj veľa vstrebať,“ dodal Mazepin.

Ten zatiaľ neukázal mnoho zo svojej rýchlosti, ktorej mal vlani vo Formule 2 naozaj dosť. Formula 1 je však o čosi iné „zviera“ a Mazepin jej riadenie už viackrát nezvládol. Preteky v Imole bolo dosť náročné už len dokončiť, čo sa Nikitovi aj podarilo. To je dôležitá porcia kilometrov, ktorá sa snáď podpíše aj na jeho sebadôvere.

„Je veľmi dôležité sa ďalej učiť. V súčasnosti krivka učenia stúpa, ale roboty je ešte kopec. Toto je úplne odlišná séria než tie, v ktorých som doteraz pretekal, takže áno, je to náročné,“ povedal rodák z Moskvy. „Som si istý, že v padoku zotrvám minimálne ďalších pár rokov, čiže by som naozaj nemal panikáriť.“

„Ak na to tlačíte až príliš, môžete veľa stratiť. Musíte sa sústrediť na to, aby ste na to išli postupne,“ dodal.

Súvisiace články

Diskusia