logo F1online.skF1online.sk

Mercedes vysvetlil Hamiltonovu pomalú zastávku v Imole

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko22. 4. 2021

Veľká cena v Imole nám priniesla množstvo prekvapení a jedným z nich bola aj, na pomery Mercedesu, pomalá zastávka Lewisa Hamiltona v boxoch. Tá štandardne trvá približne 2 sekundy, no v tomto prípade išlo o dvojnásobok. Mimochodom rekord za najrýchlejší pitstop drží tím Red Bull s hodnotou 1,82 sekundy.

Hamilton sa v Imole ocitol v tesnom súboji s Maxom Verstappenom z Red Bullu a pravdepodobne mal šancu holandského pretekára aj predbehnúť vďaka zastávke v boxoch v 28. kole. Akákoľvek šanca na úspech tohto manévru však stroskotala na príliš dlhej zastávke v boxoch zo strany Mercedesu, ktorá trvala rovné štyri sekundy.

„Je spravodlivé povedať, že nie sme najlepší,“ vysvetlil Andrew Shovlin, traťový inžinier z Mercedesu, keď sa ho pýtali, prečo bola zastávka Lewisa Hamiltona oveľa pomalšia. Taktiež vo svojom krátkom videu pre Mercedes vysvetlil, že problém nastal v pištoli na pneumatiky.

„Najmä pri Lewisovej zastávke sme mali problém s jednou z pištolí na pneumatiky, ktoré používame pri zastávkach v boxoch,“ pokračuje Shovlin. „Na ďalšiu zastávku sme vlastne použili inú pištoľ a zdalo sa, že to vyrieši tento problém, no tiež došlo ku krátkemu zadržaniu.“

„Museli sme ho zdržať asi štyri desatiny sekundy, pretože (Antonio) Giovinazzi prechádzal ‚pitlane‘ presne v okamihu, keď bol Lewis pripravený ísť,“ prezradil traťový inžinier Mercedesu.

Napriek tomu, že táto zastávka v boxoch mala svoje špecifické okolnosti zdržania, Mercedes vo všeobecnosti stráca čas pri týchto zastávkach. V tejto oblasti naopak vyniká Red Bull, ktorý drží aj rekord za absolútne najrýchlejší pitstop vo Formule 1 – 1,82 sekundy.

„Strácame čas pri zastávkach v boxoch a je to oblasť, na ktorú sa sústredíme už nejaký ten čas,“ povedal Andrew Shovlin.

„Ako som už povedal, v pretekoch v Imole nás ovplyvnili niektoré konkrétne faktory a budeme na nich pracovať. Z dlhodobého hľadiska však stále hľadáme, čo môžeme urobiť s mechanikmi a vybavením preto, aby sme získali o čosi viac času na zastávkach v boxoch,“ uzavrel 47-ročný Shovlin.

Súvisiace články

Diskusia