logo F1online.sk

Brzdy, prevodovka… Aston Martin sa opäť topí v problémoch

Prepálené brzdy Lanca Strolla
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala21. 4. 2021

Tak ako na predsezónnych testoch začal, tak v Imole pokračoval. Technické problémy kvárili Aston Martin hneď od začiatku nedeľných pretekov, ba lepšie povedané, nočná mora sa začala už pred nimi. Ani v nedeľu večer inžinierom nebolo jasné, čo sa to stalo.

Už počas inštalačných kôl pred pretekmi sa u Aston Martinu objavili technické problémy. Čo bolo horšie, na oboch monopostoch v ten istý moment a takého istého charakteru. Vettelovi sa “len” prehriali, tie Strollove dokonca vzbĺkli. Hneď bolo jasné, že nešlo o žiadnu nešťastnú zhodu náhod.

Mechanici dali prv dokopy monopost Lancea Strolla, keďže došlo k zhoreniu konštrukcie z uhlíkových vlákien v oblasti bŕzd, no v prípade Sebastiana Vettela to nestihli. Nemec vyštartoval z boxovej uličky a k tomu dostal 10-sekundový trest STOP/GO za prácu na monoposte po časovom limite.

“Stále netušíme,” reagoval Otmar Szafnauer na otázku, čo vlastne spôsobilo problém s brzdami. “Dáme dokopy všetky dáta z kôl, keď sme šli na štartový rošt. V skratke sa nám prehriali zadné brzdy, no v inštalačných kolách, keď ideme na štartový rošt, nejdeme takou rýchlosťou ako obyčajne, takže ani prúd vzduchu nebol dostatočný.”

“Ale aj tak sme si toho boli vedomí, zvolili sme také nastavenia, pri ktorých nemali začať horieť. Žiaľ, začali. Prehriali sme ich, no nevieme prečo a ani ako,” konštatoval šéf Aston Martinu.

Tým sa patálie neskončili. Lance Stroll i Sebastian Vettel počas pretekov pre zmenu hlásili problém s prevodovkou. “Máme nejaké indície. Vyzerá to tak, že zakaždým, keď sme prešli cieľovou čiarou, sa nám rozsynchronizovala prevodovka. Máme nejaké indície, ale stále nevieme, čo je za tým.”

Sebastian Vettel, ktorý po mizernej nedeli nemal šancu na body, do cieľa nedorazil. Radšej odstavil svoj monopost v garáži. Vďaka tomu bude môcť budúci týždeň v Portugalsku beztrestne nasadiť celkom novú prevodovku.

Lance Stroll sa však pohyboval na bodovaných priečkach. Cieľ preťal na siedmom mieste, no po pretekoch o jednu priečku prišiel; bolo mu pripočítaných päť sekúnd za predbehnutie Pierra Gaslyho mimo trate.

Stroll bol veľmi rád, že vôbec dorazil do cieľa, o zisku bodov ani nehovoriac. “Chlapci odviedli dobrú robotu, keď opravili auto. Brzdy sa počas inštalačných kôl rozhoreli, no a počas celých pretekov som mal problém s preraďovaním. Musíme sa na to pozrieť. Prichádzal som kvôli tomu o veľa času. Mali sme problémy, ale dokázali sme to doviezť až domov, takže som rád.”

Súvisiace články