logo F1online.sk

Vettel sa hnevá na komisárov: Čistili kávovar?

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala18. 4. 2021

Sebastianovi Vettelovi nevyšla ďalšia nedeľa. Tento víkend však nie je celkom jasné, do akej miery si za to môže sám, koľko viny za nezdar nesú technické problémy a koľko zas penalizácia, ktorú dostal. Jedno je však podľa Nemca isté; keby komisári pracovali o čosi svižnejšie, jeho výsledok mohol byť o poznanie lepší.

Aston Martin zažil horor hneď na štarte. Na oboch monopostoch sa objavili problémy s brzdami. Vettelovi sa začali prehrievať, Strollovi dokonca rozhoreli a pravá zadná prepálila aj kryty z uhlíkových vlákien.

FOM

Mechanici horúčkovito pracovali na oprave, no dať dokopy Vettelovo auto nestihli pred klaksónom, ktorý oznamuje, že do štartu pretekov zostáva päť minút. Po ňom je už práca na monoposte zakázaná a na aute musia byť nasadené kolesá s pneumatikami.

Opravy sa pretiahli o jednu minútu, a tak sa mechanici presunuli do boxovej uličky, odkiaľ Vettel aj vyštartoval. Vtedy však už vedeli, že sa trestu nevyhnú. Nuž čakali, čakali — a čakali až do 20. kola a do momentu, kým Sebastian Vettel nevyšiel od mechanikov po prezutí pneumatík.

“Neviem, prečo s tým tak meškali, veď to bolo jasné už od štartu,” krútil hlavou Sebastian Vettel. “Neviem, čo komisári robili. Možno sa im zaniesol filter v kávovare a potrebovali to vybaviť!”

Vettela neskoro vydaný verdikt poriadne otrávil. Ak by mu udelili 10-sekundový trest STOP/GO v úvode veľkej ceny, mal by totižto viac priestoru na zmazanie straty. No nedostal ho.

“Chlapci skúsili všetko, a zvládli to naozaj dobre. Boli vskutku ostražití. Myslím si, že sme mohli mať aj lepšie preteky, keby bola ostražitá aj FIA,” hovorí Vettel. “Asi sme porušili pravidlá, keďže sme dostali tresty. Ale nenamáhali sa s tým, až dokým neboli preteky v plnom prúde. V tom čase bol ten trest oveľa tvrdší než v skoršej fáze pretekov. Toto nie je veľmi profesionálne.”

“Avšak, dnes sa na tom veci určite nelámali. Mali sme plno problémov, neboli to tie bezproblémové preteky, v ktoré sme dúfali. Ťažký deň,” povzdychol si pilot Aston Martinu, ktorý musel okrem trestov riešiť aj problémy s preraďovaním. Ani on ani Lance Stroll nemal správne zosynchronizované prevodové stupne.

“Je fajn, že sme získali nejaké body, keďže sme obaja bojovali s problémami. On mal šťastie, že nemusel štartovať z boxovej uličky. Počas mojich pretekoch sa toho udialo viac,” zhodnotil Vettel.

Na otázku, čo si z tohto víkendu môže odniesť, napokon dodal: “Nie veľa. Bolo dobré byť v aute, ale z pohľadu výsledkov si neodnášam veľa. Vo všetkých oblastiach musíme odviesť lepšiu prácu. Niekoľko vecí je teda na našej strane, nuž a aj celkovo potrebujeme viac gripu, aby sme sa dostali na lepšiu pozíciu.”

Súvisiace články