logo F1online.sk

Veľká cena Miami potvrdená pre sezónu 2022

Veľká cena Miami
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 4. 2021

Po dlhých sporoch, bojoch a pochybností to predsa len prišlo. Spojené štáty americké budú mať od roku 2022 v kalendári hneď dve podujatia. K Veľkej cene USA sa od budúcej sezóny pripojí Veľká cena Miami na mestskom okruhu v najväčšom meste štátu Florida.

Tento boj trval dlhé roky, no napokon sa ho podarilo dotiahnuť do úspešného konca. Možno aj preto podpísali promotéri s Liberty Media hneď desaťročný kontrakt, čo znamená, že Veľká cena Miami by mala byť súčasťou kalendára až do roku 2031.

Jazdiť sa bude na okruhu v okolí štadióna Hard Rock, ktorý je domovským stánkom miestneho futbalového klubu Miami Dolphins. Trať je dlhá 5 410 metrov, má celkom devätnásť zákrut a ponúka úzke sekcie i vysokorýchlostné zákruty.

Termín pre toto podujatie zatiaľ stanovený nebol, no všetko zrejme závisí od nového kontraktu s Veľkou cenou USA v Austine. Ten zatiaľ s Liberty Media nemá zmluvu pre rok 2022, no podľa dostupných informácií sa na ňom usilovne pracuje a obe strany ju chcú uzavrieť. Podľa Stefana Domenicaliho by sa mala uskutočniť niekedy v druhej štvrtine roka, možný je teda termín pred alebo po Veľkej cene Kanady.

“Spojené štáty sú pre náš rast kľúčovým trhom. Rast našej popularity v tejto oblasti je pre nás povzbudzujúca, ktorú druhé podujatie ešte zvýši,” povedal šéf Liberty Media Stefano Domenicali.

“Budeme s tímom na Hard Rock Stadium a FIA na zabezpečení senzačných pretekov, ktoré tiež prinesú pridanú hodnotu pre miestnu komunitu.”

Pôvodný plán bol usporiadať preteky v prístave v Miami, tento bol však v roku 2020 miestnymi autoritami odmietnutý. Krátko nato sa objavila myšlienka usporiadania veľkej ceny v okolí Hard Rock Stadium a táto sa napokon zrealizovala.

Promotéri budú úzko spolupracovať s miestnou komunitou, ktorá dostane zľavnené vstupenky a vzniknú aj ďalšie programy na podporu miestneho podnikania.

  • Značky