logo F1online.sk

Zanardiho stav je stále vážny, ale stabilizovaný

Alex Zanardi
© Twitter/BMW Italia
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2020

Po piatkových mrazivých správach o nehode Alexa Zanardiho prichádzajú aspoň o trochu pozitívnejšie. Stav bývalého formulového pretekára je síce aj naďalej vážny, ale doktorom sa ho podarilo aspoň stabilizovať.

Zanardi, ktorý v roku 2001 takmer prišiel o život počas pretekov série CART v Nemecku, bol po strete s nákladným autom prevezený do nemocnice. Utrpel vážne poranenia hlavy lebky a okamžite bol operovaný.

Momentálne je v umelom spánku a napojený na pľúcnu ventiláciu. “Operácia prebehla tak, ako mala,” skonštatoval Giuseppe Oliveri, neurochirurg v nemocnici v Siene, ktorý Zanardiho operoval. “Aká bude jeho prognóza na zajtra, na najbližší týždeň a nasledujúcich pätnásť dní, teraz nevieme povedať.”

“Je vo vážnom stave a existuje tu aj riziko smrti. V takých prípadoch sa stav zlepšuje len pomaly, no zhoršenie môže byť náhle,” mierni očakávania Oliveri, no konštatuje, že sa Zanardiho stav postupne stabilizoval.

Vedúci lekár jednotky intenzívnej starostlivosti Sabino Scolletta doplnil, že Zanardiho hrudník nie je poškodený a dýchanie je pravidelné. Veľmi vážne vyzerá len neurologický obraz pacienta.

Medzičasom sa v Taliansku rozbehlo vyšetrovanie nehody. Podľa informácií niektorých médií malo dôjsť k Zanardiho nehode počas pretekov, čo okamžite vyvolalo otázky o organizácii podujatia — ako je možné, že počas cyklistických pretekov neboli uzavreté komunikácie?

Ukázalo sa, že v skutočnosti nešlo o preteky v pravom slova zmysle. Podujatie bolo síce podporované Talianskou cyklistickou federáciou a malo stanovený presný itinerár, ale nešlo o súťaž, skôr o akýsi tréning.

“Alex a jeho kolegovia boli v tomto prípade len obyčajnými individuálnymi cyklistami. Boli povinní dodržiavať pravidlá cestnej premávky; mali zostať na pravej strane cesty jeden za druhým a neprechádzať na opačnú stranu vozovky,” hovorí Roberto Sgalla, bývalý náčelník polície a expert na cyklistickú bezpečnosť, pre taliansky denník Corriere della Sera.

Starosta Pienzy Manolo Garosi zas uviedol, že vedenie mesta nebolo nijako upovedomené o tom, že sa uskutoční nejaké športové podujatie. Avizované bolo len zhromaždenie na námestí, ktoré bolo v dôsledku zdržania napokon aj tak zrušené.

K Zanardiho nehode malo dôjsť potom, čo vyšiel do protismeru, v ktorom sa objavilo nákladné auto. To sa mu už vyhnúť nestihlo. Na polícii bol už vypovedať aj 44-ročný vodič nákladiaku. Alkohol a ani žiadne omamné látky v krvi vodiča nezistili.

Na záver dodajme, že podľa zistení talianskych médií bol pelotón — v čase nehody tvorený asi desiatimi cyklistami — sprevádzaný aspoň jedným policajným vozom. Policajti však nemali povolenie uzatvoriť cestu či inak obmedziť premávku. Na to by bol potrebný súhlas miestnych orgánov, ktoré by však také podujatie aj tak nepovolili. Až do prvého augusta totižto platí zákaz organizovania cyklistických akcií.