logo F1online.sk

Wolff: Red Bull je stále o kúštik pred nami

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 3. 2021

Lewis Hamilton začal novú sezónu tam, kde tú starú skončil; na pozícii lídra šampionátu. Vďačiť za to môže svojej jazde i skvelému výkonu boxového múrika, ktorý dokázal vyhrať veľkú cenu aj bez najrýchlejšieho monopostu. Aspoň podľa Tota Wolffa je totižto Red Bull stále “o kúštik” pred jeho tímom.

Radosť Tota Wolffa po víťazstve v Bahrajne bola naozaj nespútaná, veď sme sa konečne dočkali súboja o prvú priečku až do posledných kôl. Viedenčan aj na základe posledného súťažného víkendu očakáva, že podobne sa bude vyvíjať aj zvyšok sezóny.

“Áno, to určite,” prikývol Toto Wolff a pristavil sa pri úvodnej veľkej cene. “Myslím si, že sme videli skvelý strategický súboj. Na začiatku to mal Max celkom dobre pod kontrolou, mal rýchlosť. My sme spravili odvážny krok a zašli sme do boxov veľmi skoro.”

“Získali sme pozíciu, no pri tej premávke to bolo ozaj odvážne. A potom sme si povedali, že spravíme to isté, aby sme sa ochránili pred undercutom,” opisuje druhú zastávku v boxoch Wolff. Lewis Hamilton skutočne zašiel do boxov už krátko potom, čo sa naňho dotiahol Max Verstappen. “Vedeli sme, že nám na konci dôjdu pneumatiky, ale tesne sme to zvládli.”

“Myslím si, že sme spravili drobnú chybu a naše zadné gumy sa trochu prehriali. Max nám však musel pozíciu vrátiť, pretože počas pretekov nám zrazu bolo oznámené, že sa bude vynucovať dodržiavanie traťových limitov. To nám pomohlo vyhrať preteky, ale na prvú veľkú cenu to bol úžasný súboj,” sumarizoval šéf Mercedesu. “Týchto chlapcov (Red Bull) vidím stále o kúštik pred nami. On (Horner) bude nabudúce o niečo menej mrzutý, keď to vyhrajú.”

Mercedes a Red Bull si vybrali odlišné stratégie. Ako prvý veľmi agresívne potiahol figúrkami tím z Brackley, čím sa takmer upísal trojzastávkovej stratégii. Hamilton nakoniec svoje gumy dokázal zmanažovať a vyhol sa mechanikom, ktorí v Bahrajne opäť “dovrzali” zastávku Valtteriho Bottasa.

“Myslím si, že prvú zastávku sme mali naozaj dobrú. Pred tou druhou sme už nemali žiadnu rýchlosť, pravdepodobne pre to, že na začiatku stintu sme na to príliš tlačili a Max bol hneď za nami. Neviem, či Red Bull v tej fáze pomýšľal na undercut, ale my sme sa pred ním museli ochrániť,” približuje myšlienkové pochody boxového múriku Wolff.

Po pár kolách však mal obavy, či to dobre dopadne. “V jednom momente sme si mysleli, že to do cieľa nezvládneme a že sme skončili. Naše predpovede potom začali ukazovať, že nás predbehne päť kôl pred koncom, potom tri kolá, potom jedno kolo pred koncom… Na konci pretekov som si pomyslel, že pri nás stáli všetci bohovia…”