logo F1online.sk

Vettel napokon uznáva, že kiks s Oconom “bol asi moja chyba”

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala28. 3. 2021

Sebastian Vettel si z Veľkej ceny Bahrajnu odnáša päť bodov. To by po štarte z poslednej priečky nebolo vôbec zlé, keby tých päť bodov nebolo trestných. Pilot Aston Martinu si dva vyslúžil za incident v prvej zákrute, v ktorej “zrámoval” Alpine Estebana Ocona. Spočiatku z incidentu vinil súpera, no pred novinármi už korigoval svoj názor.

Ešte na začiatku to vyzeralo tak, že by sa preteky z Vettelovho pohľadu mohli vyvíjať dobre. Už po prvom kole, resp. tej časti, ktorá sa odjazdila pod zelenými vlajkami, sa dokázal vyšvihnúť na štrnástu priečku. Jednozastávkovou stratégiou sa pokúsil prekabátiť súperov.

A prvý stint Vettelovi tiež celkom vyšiel. Aj napriek tomu, že mal oveľa staršie pneumatiky ako súperi, zviedol s Fernandom Alonsom a Carlosom Sainzom nádherný súboj, v ktorom si trojica niekoľkokrát vymenila pozície.

Pekné momenty však úplne prebilo Vettelovo zatmenie v prvej zákrute, keď si naňho vyšliapol Esteban Ocon. Napriek tomu, že sa Ocon stále držal na ľavej strane trate, Francúza obvinil z toho, že pri brzdení zmenil stranu a spôsobil tým nehodu, keďže Vettel prišiel o prítlak na prednej náprave a zablokoval predné pneumatiky.

“OK, mám poškodené predné krídlo,” hlásil do vysielačky zmierlivo, no tak už nepokračoval: “Prečo si musel zmeniť stopu?! Keď zmení stopu, tak prebrzdím.”

Komisári na Vettelove slová nehľadeli a uznali ho “plne vinným” za nehodu. Vybavili to dvoma trestnými bodmi a desaťsekundovou penalizáciou. “Myslel som si, že zostane na pravej strane, no potom sa presunul doľava,” hlásil Vettel po pretekoch.

“Bol hneď predo mnou a ja som prebrzdil. Takže pravdepodobne to bola moja chyba. Hneď som s ním hovoril a myslím si, že sme jeden s druhým súhlasili. Tu teda nie je nič, čo by bolo treba ešte rozoberať,” okomentoval incident Vettel, ktorý sa pri pohľade na opakované zábery zrejme bude i červenať.

Esteban Ocon po pretekoch veľmi nehorekoval. Obaja už v tom momente nebojovali o body, a tak jednu piruetku, do ktorej ho poslal Aston Martin, oželie. “Práve som si pozrel tú nehodu. Prišiel za mnou a ospravedlnil sa mi, dostal trest, takže je to OK. Keby sme vtedy bojovali o body, bol by som určite viac nahnevaný.”

“Ale ja som sa držal na svojej línii. Vyzeralo to tak, že on proste vošiel do turbulentného vzduchu za mnou. Keď sa presúval doľava na normálnu stopu, tak prišiel o grip. Vtedy prebrzdíte, no a potom do mňa zozadu vrazil,” zhodnotil pilot Alpine.

Sebastian Vettel má teraz dva voľné víkendy na to, aby sa dal opäť dokopy, veď prvý víkend v nových farbách si takto istotne nepredstavoval. “Nie, ale teraz je to už za nami. Myslím si, že sa vieme zlepšiť v mnohých veciach. Ale aj tak to boli užitočné preteky, zistili sme, čo treba napraviť.”