logo F1online.sk

Alex Zanardi mal vážnu nehodu, do nemocnice ho previezol vrtuľník

Alex Zanardi
© Twitter/BMW Italia
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2020

Bývalý pretekár Formuly 1 a paralympijský medailista Alex Zanardi je opäť v ohrození života potom, čo v piatok podvečer musel byť po vážnej nehode prevezený do nemocnice v Taliansku.

O nehode už informujú všetky talianske médiá. Podľa dostupných informácií Zanardiho počas národných pretekov paraolympionikov na handbikoch v talianskom Toskánsku zrazilo nákladné auto. Následne bol nutný letecký prevoz do nemocnice.

Alex Zanardi už prežil jednu mimoriadne vážnu nehodu na pretekoch série CART ešte v roku 2001. Detaily o tom, v akom je stave dnes, zatiaľ nepoznáme, no podľa agentúry AP sa policajná hliadka z mesta Montepulciano vyjadrila, že Zanardi mal byť stále pri živote.

Tréner národného paraolympijského tímu Mario Valentini označil nehodu v rozhovore pre Corriere della Sera ako “hrozivú”. “Prechádzali sme zákrutami, nebolo to veľmi náročné klesanie, šli sme rýchlosťou asi 50km/h. Alex stratil kontrolu nad svojím handbikom, prešiel do protismeru a vrazil do nákladiaka.”

“Bola to hrozivá kolízia. Záchranári ho odtiaľ dostali, bolo to veľmi vážne. Vrtuľník tam nemohol pristáť, tak ho sanitka vzala na blízke parkovisko, kde ho už dokázali naložiť a previezť do Sieny. Bolo to strašné,” doplnil Valentini.

Podľa Valentiniho bol Zanardi pri vedomí aj po nehode a sám dýchal. “Prešlo asi dvadsať minút, kým prišli na miesto záchranári. Chvíľu trvalo, kým ho naložili do sanitky. Pomáhala aj jeho žena. Po nehode rozprával,” cituje trénera, ktorý zverencov nasledoval v mikrobuse, agentúra AP.

Prvé správy z nemocnice hovoria o tom, že Zanardi utrpel veľmi vážne poranenie hlavy a momentálne podstupuje náročnú operáciu na oddelení neurochirurgie.

Ešte dnes Zanardi oznámil svoj plán zúčastniť sa finále šampionátu talianskej série GT v Monze, ktoré sa bude konať v novembri. O upravené BMW M6 GT3 sa mal podeliť so Stefanom Comandinim a Mariusom Zugom.

Piatok, 22:10. “Neurochirurgická a maxilofaciálna operácia sa začala krátko po 19-tej hodine a skončila sa o 21:30,” informovala v piatok večer nemocnica. “Pacient bol prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti. Jeho stav je veľmi vážny.”

Sobota, 11:30. “Hemodynamické a metabolické ukazovatele pacienta sú stabilné. Je intubovaný a napojený na pľúcnu ventiláciu. Jeho neurologický obraz je aj naďalej vážny,” píšu doktori.