logo F1online.sk

Vettel začal smutne, vypadol už v Q1

Sebastian Vettel
© Aston Martin Media
Milan Kubala
Milan Kubala27. 3. 2021

Púť Sebastiana Vettela v Aston Martine sa nezačala tak, ako by si Nemec a jeho tím želali. V kvalifikácii na Veľkú cenu Bahrajnu vypadol už v prvej časti kvalifikácie, keď jeho čas stačil len na osemnáste miesto.

Trať sa v priebehu prvej časti kvalifikácie začala výrazne zlepšovať a preto bolo dôležité zajazdiť svoje kolo čo najneskôr. Sebastian Vettel z garáže vychádzal medzi poslednými, čo sa napokon ukázalo ako chyba.

Najskôr ho v prvej zákrute pribrzdil Nikita Mazepin, ktorý sa roztočil už druhýkrát v priebehu pár minút, nuž a následne Vettelovi “pomohla” pohonná jednotka Ferrari v monoposte Carlosa Sainza, ktorá vypovedala poslušnosť v polovici kola. Vettel zbadal žlté vlajky pri prejazde ôsmou zákrutou a musel spomaliť.

“Robil som maximum, aby som na to ďalej tlačil,” okomentoval situáciu vo vysielačke Sebastian Vettel. Vedel však, že svoj čas zlepšiť nemôže, pretože by nasledoval trest. Vlani sa takto popálilo viacero pilotov. “Áno, rozumiem,” odvetil inžinier.

Otmar Szafnauer odhaduje, že Sebastian Vettel kvôli žltým vlajkám stratil “viac ako štyri desatiny sekundy”. Nemecký pretekár vypadol so stratou 0,403s na postupovú pätnástu priečku. “Sezóna je dlhá a nás čaká ešte veľa jazdenia. Zajtra nás čakajú preteky. On bude v poriadku, ohľadom zajtrajších pretekov je optimistom,” prezradil Otmar Szafnauer, šéf Aston Martinu.

Sebastian Vettel bol po kvalifikácii veľmi sklamaný. “V poslednom sektore bol chaos, keď som zohrieval pneumatiky,” začal rozoberať sobotu nemecký pretekár. Práve v spomínanom poslednom sektore sa piloti začali radiť jeden za druhým a nechávať si odstup. Zrazu sa však zozadu prirútil Nikita Mazepin a niekoľkých pilotov predbehol, keďže si uvedomil, že mu nezostáva veľa času do konca Q1.

Ďaleko však nedošiel, jeho jazda sa skončila už v nasledujúcej zákrute, na čo doplatil aj predbehnutý Sebastian Vettel. “Preťal som cieľovú čiaru s menej ako sekundovou rezervou a potom sa objavili dve žlté vlajky. Vtedy s tým už neviete pohnúť. V tréningu som nebol veľmi spokojný, v kvalifikácii som mal o trochu lepší pocit, no napokon som nepridal to kolo.”

“Určite sme mali potenciál na to, aby sme boli o kus rýchlejší,” zhodnotil štvornásobný šampión, ktorý však cíti, že ani bez žltých vlajok by to nebolo tak celkom ono. “Nie sme na tom tak, ako by sme chceli. A okrem toho sa stále učím, spolu sa učíme. Skúšame veľa vecí, aby sme lepšie pochopili naše auto. Myslím si, že teraz to vyzerá na ťažký víkend, keďže štartujeme tak ďaleko vzadu, ale s tým nič nenarobíme.”

“Ak by som teraz panikáril, pomohlo by to? Určite som sklamaný a nahnevaný, keďže to nebola naša chyba, že sme nepostúpili do ďalšej časti, ale musíme sa s tým zmieriť a čo najlepšie sa pripraviť na nedeľu,” dodal Vettel.

Súvisiace články