logo F1online.sk

Ticktum si myslí, že v F1 by patril medzi piatich alebo šiestich najtalentovanejších jazdcov

Dan Ticktum
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2021

Mladý Angličan Dan Ticktum sa nám nezabudne čas od času pripomenúť. Nanešťastie sa o toto pripomenutie postarajú skôr jeho ústa než ruky. Podobne by dopadla aj naša snaha zhodnotiť Danovu poslednú sezónu. Viacero kontroverzných vysielačiek, nekonečné sťažnosti, možno až vyplakávanie a napokon celkové 11. miesto v šampionáte Formuly 2.

Pred štartom ročníka 2020 sa britskému mladíkovi dávali dobré šance. Tím DAMS skončil rok predtým v hodnotení tímov na prvom mieste a Angličan je považovaný za pretekára s nesmiernym prirodzeným talentom. Sezóna sa však nevyvíjala dobre, hoci Ticktuma môže tešiť aspoň jedno víťazstvo na domácej pôde v Silverstone. Vyhral aj na Monze, no v dojazdovom kole mu došlo palivo a bol diskvalifikovaný. Na konci ročníka sa pošuškávalo, že Dan sa postaral o dosť zlú náladu v tíme a aj preto sa v roku 2021 presúva do Carlinu.

„Tento rok mám asi poslednú šancu dostať sa do Formuly 1,“ povedal Ticktum pre Evening Standard. Dan už jednu veľkú príležitosť preniknúť medzi motoristickú smotánku mal. V roku 2019 však miesto v Toro Rosso nezískal kvôli nedostatku bodov na zisk superlicencie.

„Vtedy bolo ťažké to prehltnúť, pretože mám pocit, že som na Formulu 1 pripravený. Ak sa tam nedostanem, nemienim byť roky jazdcom niekde v GT-čkach. Buď Formula 1 alebo nič,“ povedal londýnsky rodák.

Jeho niekdajší šéf Christian Horner o ňom svojho času povedal, že by najprv mal zapojiť mozog až potom otvoriť ústa. Dan si však myslí, že dnešným pilotom nie je dovolené ukázať svoju pravú tvár, kdežto on vždy hovorí len to čo si myslí.

„Dnešní jazdci sú ako roboti. Nikto z nich nemôže ukázať svoj skutočný charakter a musí ho potlačiť. Prečo sa mám dopekla tváriť, že som niekto kto nie som? Veď je to na hlavu. Potrebujem len byť občas opatrnejší,“ povedal Ticktum na margo svojho správania.

Ticktum teraz sleduje ako jeho súperi z juniorských sérií a rovesníci Mick Schumacher či Lando Norris postupne dobíjajú svet Formuly 1, kým on musí ďalej čakať. Stále mu pritom chýba potrebných 40 bodov.

„Myslím, že s Landom a Georgeom by sme patrili k piatim alebo šiestim najtalentovanejším pretekárom na rošte. V tomto športe je obmedzený počet miest. Môžeme sa dohodovať o tom, že tam jazdí päť alebo šesť pretekárov, ktorí by tam vôbec nemali byť, možno dokonca aj viac. Dnes to nie je len o tom, aký ste dobrý alebo talentovaný, čo je trochu frustrujúce,“ povedal Ticktum.