logo F1online.sk

Hamilton: Nerobíme si starosti kvôli chýbajúcim kilometrom

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala13. 3. 2021

Mercedes je v kumulatívnej štatistike odjazdených kôl po sobote posledný. Doteraz sa mu ich podarilo zajazdiť len 162, čo je o takmer jednu celú stovku menej ako takému Alpine, Red Bullu či Alfe Romeo, no podľa Lewisa Hamiltona zatiaľ nie je dôvod na paniku.

Strieborným šípom pritom môže robiť spoľahlivosť v tejto sezóne starosti. V piatok musel prevodovku meniť Valtteri Bottas, v sobotu sa zas kvôli neposlušnej prevodovke musel vzdať svojich jázd Sebastian Vettel z Aston Martinu, ktorý tento komponent odoberá práve od majstrovského Mercedesu.

Lewis Hamilton zatiaľ zachováva chladnú hlavu, ani jeho tím vraj nie je blízko tomu, aby sa začal strachovať. “Je to druhý deň testov, koncentrujeme sa na našu prácu, takže zatiaľ ani zďaleka. My sa len snažíme porozumieť nášmu autu. Nemá zmysel si teraz robiť starosti. Všetci sa zahĺbili do svojich programov a presne to robíme aj my.”

Hamiltonov sobotňajší program narušil incident v trinástej zákrute, kde stratil kontrolu nad svojím autom a zahrabal sa s ním v štrku. Kvôli tomu prišiel o niekoľko minút jázd. Nuž a sledujúc Hamiltona v piatok je možno až prekvapením, že sa to nestalo už včera.

Brit napokon vyhlásil, že z auta má “v podstate také isté” pocity ako včera. O rozdiel sa však postaralo počasie. “Dnes sa vietor otočil o 180 stupňov, trať bola úplne iná. Na niektorých miestach, na ktorých ste včera nemohli zatlačiť, to teraz išlo. A vial veľmi premenlivý vietor, ako som sa presvedčil v trinástej zákrute. Zo zadnej časti auta nemám po zmene pravidiel zrovna dobrý pocit, ale snažíme sa nájsť to optimum.”

Za sebou už máme dve tretiny testov. Mercedes síce v utorok čakajú filmovacie jazdy, no zajtra majú strieborné šípy prakticky poslednú šancu sa niečo naučiť o svojom monoposte ešte pred štartom ročníka. Hamilton už teraz konštatuje, že na to tieto testy nie sú vhodné.

“V porovnaní s minulosťou na to nie sú zrovna užitočné,” pokračoval ešte napoludnie narážajúc na ich krátke trvanie. “Koľko sme odjazdili, 60 kôl? A Valtteri sa práve púšťa do svojich prvých kôl. V porovnaní s inými testovacími dňami to teda nie je veľmi veľa, no snažíme sa byť čo najefektívnejší.”

“Máme odjazdených menej kilometrov ako ostatní, napríklad Red Bull. My sa len snažíme držať sa svojho programu a manažovať kolá, ktoré máme k dispozícii, aby sme boli čo najefektívnejší,” zhrnul Hamilton.