logo F1online.sk

Todt: Ak sa Mazepinovo správanie bude opakovať, čakajú ho vážne následky

Nikita Mazepin
© Twitter/Haas F1 Team
Jakub Vaverka
Jakub Vaverka7. 3. 2021

Prezident FIA Jean Todt varoval Nikitu Mazepina, že ak opäť predvedie nevhodné správanie, ako na videu, ktoré zverejnil koncom minulého roka na sociálnych sieťach, bude čeliť vážnym následkom.

Ruský pilot publikoval video, v ktorom sa v aute dotýka prsníka ženy. Bolo to krátko po tom, čo ho Haas oznámil ako jedného zo svojich jazdcov na sezónu 2021. Prezident FIA Jean Todt na tento incident reagoval v rozhovore pre Cambridge Union Society. Todt hovoril o tom, že by bolo diskriminačné, keby Mazepinovi tento incident zahatal cestu do F1, ktorú si vybojoval.

„Aby ste sa dostali do Formule 1, musíte mať superlicenciu,“ povedal Jean Todt. „A získať superlicenciu nie je jednoduché, pretože musíte nazbierať 40 bodov,“ vysvetľuje prezident FIA.

Každý pilot, ktorý získa 40 bodov, môže nastúpiť v F1. Mazepinovi sa to podarilo. Takže, bola by to diskriminácia. Prečo by nemal jazdiť vo Formule 1? Dôvodom, aby sa tak stalo, by bolo, keby nemal superlicenciu, čo nie je tento prípad,“ informuje jeden z najdôležitejších mužov kráľovnej motoršportu poukazujúc na to, že FIA v tomto smere nemala žiadne páky. Či Mazepina Haas nasadí, tak bola výsostne vec amerického tímu.

Jean Todt dal ale jasne najavo, že podobné správanie už nebude Mazepinovi v budúcnosti tolerované. „Aby som to podal priamo, nie som šťastný z tejto situácie. Dostal varovanie, že ak sa to stane zas, čakajú ho vážne následky.“

Je to niečo, čo sa stalo v jeho súkromnom živote. Nanešťastie, nevenoval tejto situácii dostatočnú pozornosť. Jednoducho dúfam, že sa z toho poučil,“ zakončil svoj prehovor šéf FIA. Samotný Mazepin spomínaný incident označil za obrovskú chybu.