logo F1online.sk

Porsche a Volkswagen pouvažujú nad vstupom do F1

Porsche, ilustračné
© Porsche
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2021

Nové technické pravidlá, ktoré budú platiť od roku 2025, začínajú lákať prvých veľkých hráčov z radov svetových automobiliek. O vstupe do Formuly 1 k roku 2025 uvažujú Porsche a materská spoločnosť Volkswagen Group.

Všetko však bude závisieť od toho, ako bude vyzerať definitívna podoba motorových regulí. Viac už pre BBC Sport povedal viceprezident Porsche Motorsport Fritz Enzinger: “Prebudilo by to veľký záujem, ak by v pravidlách hrali svoju úlohu aj isté aspekty udržateľnosti, napríklad zavedenie ekologických palív.”

“Ak sa potvrdí, že tam tieto položky budú, tak to detailne rozoberieme v rámci skupiny Volkswagen a budeme diskutovať o ďalších krokoch,” načrtol podmienky príchodu 64-ročný Rakúšan.

Od budúceho roka sa majú vo Formule 1 začať používať palivá E10, teda s desiatimi percentami biozložky. Jej podiel sa mal postupne navyšovať, no napokon sa rozhodlo, že sa Formula 1 prepne čisto na biopalivá až po zavedení nových pravidiel.

Nuž a na rokovaniach aktívne vystupuje aj Porsche, ktoré tak aspoň čiastočne vie usmerniť pravidlá tam, kam by chcelo. “Porsche a skupina Volkswagen sleduje zmeny v pravidlách vo všetkých relevantných pretekárskych sériách na svete. Platí to aj o novovznikajúcich pravidlách o pohonných jednotkách pre Formulu 1, ktoré budú platiť od roku 2025.”

Príchod Porsche do Formuly 1 by mohol byť vodou na mlyn Red Bullu, ktorý otázku budúcnosti z pohľadu motorov nemá vyriešenú. Sezóna 2024 bude poslednou s agregátmi, ktoré Red Bullu zanechá Honda.

Po tomto termíne podľa Christiana Hornera prichádza do úvahy aj možnosť vyvíjať pohonnú jednotku vo vlastnej réžii, keďže Red Bull je podľa jeho slov “už takmer priveľký na to, aby bol zákazníckym tímom”. Spojenie s Porsche by z neho továrenský tím spravilo a Red Bull by získal silného partnera.

Súvisiace články