logo F1online.skF1online.sk

Vettel nechce nikomu nič dokazovať: Keď odídem, aj tak na mňa zabudnete

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2021

Sebastian Vettel má veľkú príležitosť napraviť si povesť, no hovorí, že to nie je jeho cieľom. S tým, ako dopadla sezóna 2020, je vraj zmierený a necíti potrebu svojim kritikom nič dokazovať. Tento rok bude jazdiť pre svoj tím a pre seba.

Nemecký pretekár vlani intenzívne uvažoval o svojom ďalšom smerovaní, a aj o tom, či nezavesí kariéru na klinec. Napokon však predsa len bude lepšie, ak vo Formule 1 ešte pár rokov zotrvá a nebude sa s ňou lúčiť v tíme, ktorý oňho nemá záujem a na pozíciách mimo prvej desiatky.

“Samozrejme, počas minulej sezóny som veľa premýšľal a je zrejmé, že nie som spokojný s tým, ako predchádzajúca sezóna dopadla po stránke výkonov, čiastočne mojich výkonov,” rozhovoril sa Sebastian Vettel. “Nič neľutujem, niektoré veci nedopadli dobre a iné mohli byť lepšie, ale teraz sa už teším na tento rok.”

“S vlaňajškom som zmierený. Viem, že sezóna nedosahovala mojich štandardov, ktorých sa väčšinou držím, ale nikdy mi nezáležalo na tom, čo ľudia hovoria, myslia si alebo, prepáčte, píšu. Preto je podľa mňa dôležité, aby som s tým bol ja vnútorne zmierený. Teraz sa teším na tento rok a mám od seba veľmi, veľmi veľké očakávania,” prezradil bývalý pilot BMW, Toro Rosso, Red Bullu a Ferrari.

Na otázku, či Vettel predsa len necíti potrebu ostatným ukázať, že sa mýlili, odpovedal otvorene: “Nezaujíma ma, čo si ľudia myslia. Myslím si, že viac by som mal dokázať tímu a sebe než ľuďom. Dnešný svet sa točí veľmi rýchlo, a on sa aj musí točiť veľmi rýchlo, čo je napokon správne.”

“Ja som si istý, že keď sa s Formulou 1 rozlúčim, tak sa na mňa rýchlo zabudne. To je OK, a myslím si, že je to správne. Preto ma príliš neťaží to, aby som ostatným ľuďom niečo dokazoval. Koncentrujem sa na seba, na to, čo je predo mnou.”

“Dúfam, že to nebude znieť príliš egoisticky alebo arogantne, ale ide tu o mňa a o tím. A ak o niekoho ďalšieho, tak v širšom zmysle o ľudí, ktorí ma podporujú a ktorí mi toho za posledných desať rokov toľko dali, stáli vedľa mňa bez ohľadu na výsledky,” vyspovedal sa ešte stále najmladší držiteľ majstrovského titulu. Maxovi Verstappenovi tento rekord definitívne ušiel vlani.

Hovorí sa, že vo Formule 1 je pilot len taký dobrý, aké boli jeho posledné preteky. Vettel nie je výnimkou, ktorá by potvrdzovala pravidlo. “Myslím si, že svet F1 sa hýbe veľmi rýchlo. Nie iba v doslovnom význame, všetko sa tu odohrá veľmi rýchlo, preto vás ľudia vždy hodnotia len na základe pár posledných výsledkov.”

“Z ničoho nič sa môžete stať hrdinom, ak získate pár dobrých výsledkov, alebo — ako to bolo v mojom prípade — máte na konte 50 víťazstiev a ľudia si myslia, že ste obyčajný priemer. Tak to už raz chodí,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia