logo F1online.sk

Szafnauer: Návrat Aston Martinu vyvolal medzi sponzormi veľký záujem

Aston Martin, ilustračné
© Twitter/Aston Martin
Jakub Vaverka
Jakub Vaverka3. 3. 2021

Podľa tímového šéfa Otmara Szafnauera návrat Aston Martinu do pozície konštruktéra F1 — čo sa stane prvýkrát do roku 1960 — dramaticky zvýšil záujem sponzorov o tím zo Silverstone, ktorý až donedávna pôsobil pod názvom Racing Point.

Naopak, príchod štvornásobného majstra sveta Sebastiana Vettela vníma ako vedľajší faktor sponzorského záujmu. „Všetci sa chcú vydať spolu s nami na cestu, na ktorej sa nachádzame. A, samozrejme, meno Aston Martin a naše plány do budúcnosti prilákali tento rok množstvo sponzorov,“ vyjadril sa Otmar Szafnauer pre agentúru Reuters.

Myslím si, že ich prilákalo to, že sme sa stali Aston Martinom, a zároveň tí súčasní sú šťastní, že sa uberáme smerom, akým sa uberáme,“ pokračuje.

Manažment v uplynulých dňoch oznámil dohody s firmami Cognizant, Sentinel One či Peroni Libera 0.0 %. V pondelok bolo oznámené viacročné partnerstvo so softvérovou spoločnosťou NetApp, ktorá je uvedená na burze Nasdaq.

Mark Gallagher, marketingový šéf Aston Martinu a pretekár Jordanu z 90. rokov, označil dohodu s Cognizantom na svojom profile na Twitteri za „jedno z najvýraznejších sponzorských partnerstiev v post-tabakovej ére“ .

Generálny riaditeľ Asahi Europe and International Paolo Lanzarotti povedal, že Peroni by do F1 vstúpilo už dávno, keby išlo iba o spojenie so športom. „Vstup Aston Martinu bol pre nás rozhodujúcim krokom. Je to fenomenálna značka. Zloženie tímu tiež hrá svoju rolu, ale pre nás ide predovšetkým o značku samotnú,“ vysvetlil.

Sponzorom ostáva aj BWT, dlhodobý podporovateľ kanadského jazdca Lanca Strolla, syna miliardára a majiteľa tímu Lawrenca Strolla. Pozícia BWT podľa Szafnauera ale už nie je taká výrazná, ako bola doteraz.

Počas posledných dní sme boli prakticky denne svedkami novej dohody Aston Martinu s ďalšími a ďalšími partnermi, naposledy sa jednalo o firmu zameranú na kryptomeny Crypto.com.

Príchod nových sponzorov je vítaný, predovšetkým v čase, kedy pandémia koronavírusu urobila tímovým rozpočtom značné škrty. Viacero stajní má problém upútať nových investorov. „Za niektorých môže dozaista Aston Martin, za niektorých Lawrence a majiteľove ambície,“ uvádza Szafnauer. „Musí to byť kombinácia týchto dvoch faktorov.“

Myslím si, že príchod Sebastiana je voči spomenutým dôvodom sekundárny. Ale ukazuje našu ambíciu,“ dodáva tímový šéf Aston Martinu. Stroll je výkonným predsedom tejto stajne a značným investorom stratového výrobcu áut, ktorý má tesné väzby s majstrovským Mercedesom.

Racing Point v minulej sezóne skončil v Pohári konštruktérov na štvrtom mieste, pričom v Bahrajne získal prvenstvo vďaka Sergiovi Pérezovi, ktorý je teraz už v Red Bulle. „Ak budeme pokračovať v práci z minulého roka a budeme vo väčšine pretekov tretím najrýchlejším autom a viackrát sa dostaneme pódium, získame triumf alebo budeme o prvenstvá bojovať častejšie, bude to úspech,“ zakončil svoj rozhovor Otmar Szafnauer.