logo F1online.sk

Rijád ustál raketový útok, ten prebehol počas podujatia Formuly E

Pascal Wehrlein a René Rast, Formula E
© Twitter/FIAFormulaE
Milan Kubala
Milan Kubala27. 2. 2021

Na úvodné tohtoročné podujatie Formuly E v Saudskej Arábii sa nebude spomínať v dobrom. Po dvoch vážnych nehodách dal čiernu bodku za pretekmi raketový útok jemenských Húsíov, ktorý sa, našťastie, podarilo zneškodniť.

Správy o útokoch sa začali množiť po skončení pretekov Formuly E, pričom niektoré strely mali byť zneškodnené práve počas ohňostrojovej šou, ktorá sprevádzala sobotňajšie preteky elektrického šampionátu.

Saudská štátna televízia podľa agentúry Reuters tieto správy vo všeobecnosti potvrdila a tiež skonštatovala, že Saudská Arábia úspešne zneškodnila raketový útok mierený na hlavné mesto Rijád. Spolu s riadenými strelami mali byť použité aj výbušninami naložené drony. Presné ciele útoku zatiaľ nie sú známe.

Zatiaľ sa nedávajú veľké šance tomu, že by malo byť cieľom útoku zrovna podujatie Formuly E. Pre úplnosť však poznamenajme, že na ňom mal byť prítomný aj saudský korunný princ Muhammad bin Salmán.

Ak sa tento rok uskutoční Veľká cena Saudskej Arábie, môžeme počítať s tým, že na nej bude prítomných viac významných predstaviteľov krajiny, čo by mohlo mať vplyv na bezpečnosť pretekov. Okamžite sa preto vynárajú otázniky nad budúcnosťou podujatia, ktoré má byť podľa šéfky promotérov F1 Chloe Targett-Adamsovej súčasťou kalendára minimálne najbližších desať rokov.

Predstavitelia FIA vyhlásili, že budú situáciu v Saudskej Arábii pozorne sledovať a prehodnocovať aj v súvislosti s Formulou 1 a ďalšími podujatiami.