logo F1online.sk

F1 chce v USA rásť, v hre je i návrat do Indianapolisu

Po štarte VC Abú Zabí 2020
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala17. 2. 2021

Americký trh majiteľov Formuly 1 stále láka a preto sa už roky usilujú o to, aby si v USA presadili aj druhú veľkú cenu. Napriek tomu všetkému ich doterajšie snahy stroskotali. Teraz však rozhodili siete, hovorí sa o troch potenciálnych dejiskách druhých pretekov v USA.

Jedným z nich je starý známy Indianapolis, na ktorom Formula 1 pretekala počas sezón 2000 až 2007. Fanúšikovia si na tieto veľké ceny pamätajú najmä vďaka kontroverzným pretekom z roku 2005, do ktorých odštartovalo len šesť monopostov.

Nasledovala odmlka. USA sa na mapu Formuly 1 vrátilo v roku 2012 pretekmi v texaskom Austine. Tento rok sa k nim mala pridať aj veľká cena v Miami, ale kvôli pandémii sa tento plán nepodarilo zrealizovať.

“Na Amerike sa pracuje,” ubezpečuje Stefano Domenicali pre Autoweek. “Dúfam, že vám budem môcť čoskoro dať aj úplne priamu odpoveď. Na toto sa koncentrujeme. Cieľom je mať dva americké preteky.”

Okrem Miami a Indianapolisu tak máme ešte ďalšieho kandidáta: Las Vegas. “Dnes vám neviem povedať, či je Vegas lepšie alebo horšie [ako Miami], ak mám byť úprimný. Pracujeme na tom veľmi tvrdo, aj Indianapolis je v hre,” potvrdzuje.

“Preto je dobré mať v ohni toľko želiezok. Povedať teraz niečo by bolo nesprávne a predčasné, pretože by sme vytvárali očakávania, ktoré vytvárať nechceme. Môžem povedať, že na tom pracujeme. V USA musíme zmeniť jednu vec: dodávať im informácie na dennej báze a na viacerých úrovniach. Zapájať do toho jazdcov, tímy a organizátorov. Presne toto chceme robiť počas roka,” avizuje Domenicali.

Liberty počas zimnej prestávky hovorila o viacerých potenciálnych dejiskách veľkých cien. Záujem má mať Európa, ďaleký východ, severná Afrika i Južná Afrika, nuž a teraz druhé preteky v Amerike.

Kalendár však nie je nafukovací… “Maximum je 25 pretekov. Ale to je teoretické číslo, o ktorom sme sa bavili. Nezabúdame na to, že tento rok — kvôli Covidu-19 najhorší — budeme mať najviac pretekov v histórii. Uvidíme, aké na to budú reakcie.”

“Okolo kalendára je vždy škriepka: máme pretekov príliš veľa alebo príliš málo? Myslím si, že by sme sa mali skôr zaoberať tým, či sú zaujímavé. Potom bude ľahké nájsť to správne číslo. Preto sa musíme postarať o to, aby boli preteky obrovskou výzvou, aby boli emotívne, pretože v opačnom prípade sú aj tri preteky viac ako dosť!” dodal.

Súvisiace články