logo F1online.sk

Dohodnuté: O pár mesiacov sa vo Formule 1 skončí vývoj motorov

Max Verstappen
© Twitter/Honda Racing F1
Milan Kubala
Milan Kubala11. 2. 2021

Formula 1, Medzinárodná automobilová federácia, tímy a motorári vo štvrtok na zasadnutí Komisie F1 odklepli zmrazenie pohonných jednotiek tak, ako to navrhoval Red Bull Racing. V britsko-rakúskej stajni si vydýchli.

Aby na dnešnom hlasovaní návrh prešiel, potreboval získať aspoň 27 z prítomných 34 hlasov, z ktorých po desať drží Formula 1 a FIA, jeden má k dispozícii každý tím a po jednom i výrobcovia pohonných jednotiek. Prepočty však nakoniec neboli veľmi ťažké, zmrazenie motorov prešlo podľa portálu racefans.net jednohlasne.

A kým zmrazenie motorov ako také prešlo, ešte stále nepoznáme všetky detaily. Nie je napríklad jasné, či k nemu dôjde po skončení tejto sezóny alebo až na začiatku tej budúcej, hoci zdroje Autosportu hovoria o tom, že sa vývoj ukončí až v úvode budúceho roka. Ak je to pravda, tak bude zaujímavé sledovať, ako Red Bull vyrieši otázku medzisezónneho vývoja. Honda totižto plánuje opustiť Formulu 1 po skončení aktuálneho ročníka a nečakať až na ten nasledujúci.

Zmrazenie motorov ešte musí oficiálne odklepnúť Svetová motoristická rada FIA, no malo by ísť len o formalitu.

Na stretnutí sa takisto rokovalo o šprintových pretekoch, ktoré by Liberty chcela vyskúšať na troch podujatiach, a teda v Kanade, Taliansku a v Brazílii. Reakcie tímov vraj boli pozitívne, no na odsúhlasenie posledných detailov si chceli dopriať viac času.

Ako by vlastne mal vyzerať víkend so šprintovými pretekmi v sobotu? Formula 1 si ho predstavuje tak, že by sa kvalifikácia presunula na piatkové popoludnie. V sobotu by sa konali šprintové preteky na 100 kilometrov, ktoré by rozhodli o tom, ako bude vyzerať štartové pole v nedeľu. Okrem toho by sa v sobotu mohli udeľovať polovičné body.

Nuž a v neposlednom rade sa na pretras dostal i nápad zastropovať platy jazdcov. V tomto bode sa nepodarilo dospieť k žiadnemu záveru, bude sa o ňom ďalej rokovať.

(Aktualizované 17:50) FIA vydala oficiálne stanovisko, v ktorom potvrdila, že zmrazenie pohonných jednotiek nastane na začiatku budúceho roka.

FIA tiež zostavila pracovnú skupinu, ktorá má za úlohu pomôcť sformovať motorové pravidlá, ktorá vojdú do platnosti v roku 2025. Má ísť o pohonnú jednotku, ktorá bude z pohľadu životného prostredia udržateľná a relevantná k automobilovému priemyslu, ktorá bude využívať udržateľné palivá, lacná a pre výrobcov atraktívna.

Súvisiace články