logo F1online.sk

Dokončenie továrne Aston Martinu sa odkladá o rok

Otmar Szafnauer
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala11. 6. 2020

Od posledných mesiacov pôsobenia Racing Pointu pod názvom Force India sa v Silverstone hovorí o výstavbe novej továrne. Jej otvorenie bolo naplánované na budúce leto, no tím je nútený plány posunúť. Teraz sa hovorí o auguste 2022.

Za spomalenie postupu môže koronavírus, ktorý Veľkú Britániu zasiahol značnou silou. Samotné omeškanie síce nepredstavuje celý jeden rok, ale vedenie stajne rozhodlo, že bude lepšie všetko spraviť v pokoji v lete ako sa sťahovať už počas zimnej prestávky.

“Továreň je stále v procese výstavby,” ubezpečil v rozhovore pre Autosport Otmar Szafnauer, šéf Racing Pointu. “Vybudujeme ju, potrebujeme ju z pohľadu konkurencieschopnosti, ale aj kvôli tomu, že sa z nás stane Aston Martin, že táto továreň stojí už od roku 1990, a že sme ju už prerástli.”

“Jediná vec sa pokazila, a tou je časový sklz spôsobený koronavírusom. Nevedeli sme s tým nič robiť. Rozhodli sme sa teda posunúť dátum nášho nasťahovania sa do novej továrne,” informuje stálica padoku, ktorá sa v ňom objavuje od roku 1998. “Od marca sme prišli o nejaké tri alebo štyri mesiace, nuž to posunieme o celý rok. August je vhodný čas na sťahovanie, pretože nás čaká letná prestávka. Chceli sme sa presunúť v auguste 2021, posúvame to teda o rok na august 2022.”

Samotný odklad v Racing Pointe nevnímajú vôbec tragicky. Vidia skôr príležitosť využiť extra čas na lepšiu prípravu. “Budeme mať vďaka tomu nejakých päť alebo šesť mesiacov navyše. Využijeme ich na zníženie nákladov na výstavbu a vypracovanie detailnejších plánov.”

“Keď máte detailnejšie plány, aj náklady viete odhadnúť s väčšou presnosťou. Potom viete prijať lepšie rozhodnutia,” vysvetľuje Szafnauer. “Nevieme, čo nás do budúcna pri tomto víruse čaká, neviem, či budeme musieť dodržiavať sociálny dištanc večne, alebo či každý zamestnanec nebude musieť byť v kocke z plexiskla.”

Budúci Aston Martin sa chce aspoň v rámci možností pripraviť na ďalšiu podobnú krízu. “Treba to všetko začať brať do úvahy pre prípad, že nikdy nenájdeme vakcínu. Máme čas, aby sme si všetko obzreli a pre istotu zapracovali do projektu nejaké preventívne mechanizmy.”

Posledné vážne zmeny v projekte sa robili len nedávno, keď Racing Point oznámil vznik partnerstva s Aston Martinom. Ten sa po vybudovaní továrne bude môcť presunúť z technologického centra Red Bullu, kde doteraz sídlil.

“Tu bude situovaný aj konštruktérsky tím, rovnako ako marketingové centrum. Ba možno budete môcť ku nám prísť, obzrieť si tím Formuly 1 a zároveň si nechať nastaviť vaše auto,” teší sa Szafnauer. “Bude to veľmi pekný areál Aston Martinu.”

Súvisiace články